Κορυφώνεται η κρίση στην Αλβανία-Την Πέμπτη η πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του προέδρου

Διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου υπέγραψε ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, προκειμένου, όπως είπε να επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη θα κινήσει στη Βουλή τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου. Ο Αλβανός πρωθυπουργός ζήτησε τη βοήθειά ξένων διπλωματών για την εκτόνωση της έντασης. 

«Αξιολογώντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τη ρητορική μίσους που χρησιμοποιείται από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα, επισημαίνω ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διολισθήσει η Αλβανία σε μια απρόβλεπτη κλιμάκωση της κοινωνικής έντασης με ενδεχομένως απρόβλεπτες συνέπειες», είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Η αντίδραση του Έντι Ράμα, με τον οποίο ο Μέτα βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και μήνες, ήταν άμεση. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα ανέλαβε πρωτοβουλία για την καθαίρεση του προέδρου καταθέτοντας σχετική πρόταση μομφής που θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη, και ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι, σε πείσμα των προσπαθειών της αντιπολίτευσης, οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.

«Εμείς στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πιστεύουμε ότι ο Ιλίρ Μέτα έχει χάσει το δικαίωμα να κατέχει αυτό το αξίωμα και φυσικά το κοινοβούλιο της Αλβανίας θα κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης του Ι. Μέτα από τη θέση Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Σοσιαλιστών Ελιζα Σπιροπάλι.

Ο κ. Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας προηγούμενο.

Κάλεσε δε τους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ που ήταν στο γραφείο του στα Τίρανα, να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε σήμερα παράνομη την απόφαση του προέδρου Μέτα για ακύρωση των εκλογών.

Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.

Αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε:

«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Για αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

Η έκβαση της όλης διαδικασίας είναι ωστόσο αβέβαιη καθώς για την καθαίρεση του προέδρου απαιτούνται 94 ψήφοι, που οι Σοσιαλιστές δεν έχουν, ενώ την τελική απόφαση λαμβάνει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας που υπολειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο καθώς τα περισσότερα μέλη του έχουν παυθεί. Με δεδομένο ότι και η αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει τη Βουλή και μποϊκοτάρει την κοινοβουλευτική διαδικασία από το Φεβρουάριο, το πολιτικό αδιέξοδο μοιάζει αναπόφευκτο.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ