Κοροναϊός: Εξαπλώνονται γεωγραφικά τα θύματα – ΠΟΥ: “Υψηλός βαθμός απειλής” (video)

Πέπλο ανησυχίας σκεπάζει ολόκληρο τον κόσμο, καθώς στην Κίνα τα θύματα της επιδημίας ξεπερνούν τα 80 ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 3 χιλιάδες. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πριν ακόμη εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ήδη πολλές χώρες σχεδιάζουν μαζική έξοδο των πολιτών τους από την Κίνα, ενώ άλλες σταματούν να δέχονται κινέζους τουρίστες. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε. Η διόρθωση αυτή δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ΠΟΥ δεν θεωρεί πως η επιδημία συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εύρους».

Ακόμη και φάρμακα κατά του HIV χορηγούνται πλέον στους χιλιάδες πολίτες που συνωστίζονται στα νοσοκομεία της Κίνας για προληπτικές εξετάσεις. Οι επιστήμονες έχουν αποκωδικοποιήσει γενετικά τον ιό και ελπίζουν, ότι μετά από τρεις μήνες θα έχουν ανακαλύψει το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή, ερημιά επικρατεί στους δρόμους των πόλεων, που βρίσκονται σε μια άτυπη καραντίνα. Ο φόβος της πιθανής μόλυνσης κυριαρχεί ανάμεσα στους ελάχιστους πολίτες που τολμούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους, κυρίως για να προμηθευτούν τρόφιμα από τα σούπερ-μάρκετ.

Στα αεροδρόμια της χώρας οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι, την ώρα που η μία πόλη μετά την άλλη αναστέλλει τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφτηκε τη Γουχάν, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι άργησαν να ενημερώσουν τον κόσμο και να αντιδράσουν, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 80, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει στα 2.740, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι στην Κίνα. Βρετανοί ειδικοί, προειδοποιούν ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό 100.000 άνθρωποι, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα και στην Ευρώπη.

Οι αρχές της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου, κατέγραψαν σήμερα τον πρώτο θάνατο που προέρχεται από την νέο κοροναϊό, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυo CCTV.

Ο 50χρονος ασθενής, που είχε επισκεφθεί στις 8 Ιανουαρίου την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού, επιβεβαιώθηκε ότι είχε νοσήσει από τον ιό την 22α Ιανουαρίου, αναφέρει το CCTV. Εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό, αφού επέστρεψε στο Πεκίνο επτά ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Επιτροπή Υγείας της κινεζικής πρωτεύουσας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Βρετανία έχουν αποφασίσει να επαναπατρίσουν υπηκόους τους που βρίσκονται στην Γουχάν, από την οποία εξαπλώθηκε ο κοροναϊός.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του θανατηφόρα νέου κοροναϊού. Το πρακτορείο ειδήσεων ANP μετέδωσε σήμερα πως η κυβέρνηση της Ολλανδίας ερευνά τρόπους για να απομακρύνει 20 ολλανδούς πολίτες από την κινεζική πόλη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στην Κίνα τη βοήθεια της Ουάσινγκτον προκειμένου να ελεγχθεί η επιδημία του κοροναϊού. «Προσφέραμε στην Κίνα και στον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαία. Οι ειδικοί μας είναι εκπληκτικοί!», συμπλήρωσε.

Η Καμπότζη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαμ Μπουνχένγκ ανακοίνωσε σήμερα πως ο ασθενής είναι ένας κινέζος υπήκοος στην παραλιακή πόλη Σιχανούκβιλ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδωσε εντολή για την δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση του κοροναϊού στην επικράτεια τη Ρωσίας, όπως και για την εκπόνιση εντός δύο ημερών συγκεκριμένο σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού κρούσματα του οποίου δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη στην Ρωσία.

Η Τουρκία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κίνα, παρά μόνο εάν είναι απαραίτητο. Οι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στην Κίνα και θα πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα, σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, διαβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα και προετοιμάζεται ακόμη και για επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών από την περιοχή.

Χθες μια γυναίκα, η οποία είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αναπνευστικό πρόβλημα, όπου και τέθηκε άμεσα σε καραντίνα. Όπως διαπιστώθηκε ωστόσο αργότερα, δεν νοσεί από τον κοροναϊό.

Οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν της Κίνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα πρέπει να απομονωθεί και να παραμείνει στο σπίτι του, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εξαιτίας της ανησυχίας για την προσυμπτωματική μετάδοση του κοροναϊού. Η Βρετανία υπέβαλε σε εξετάσεις 73 ανθρώπους για τον κοροναϊό της Γουχάν, όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της νόσου.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού, ένας φοιτητής που επέστρεψε από το Πεκίνο είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στην Αφρική.

Με μεγάλες απώλειες κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την οικονομική επιβάρυνση από την εξάπλωση του ιού μετά και την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι διαθέτει 9 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση του.

 ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό, σήμερα στην ΕΕ-Ραγδαία αύξηση των θυμάτων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος