Κέντρο της πανδημίας οι ΗΠΑ-Χάος στην Τουρκία από την απαγόρευση κυκλοφορίας (video)

Array

Ιστορικό υψηλό θανάτων από τον κορωνοϊό μέσα σε μία μέρα κατέγραψαν οι ΗΠΑ, καθώς 2.108 άνθρωποι πέθαναν μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 18.600, ενώ 535.000 είναι τα κρούσματα, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο των περιστατικών παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εικόνες από το Χαρτ Άιλαντ, ένα νησί της Νέας Υόρκης, όπου έχουν δημιουργηθεί ομαδικοί τάφοι για νεκρούς από τον ιό, που δεν έχει αναζητήσει κανείς ή οι συγγενείς τους δεν έχουν χρήματα για την ταφή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να είναι πολύ προσεκτικές σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί ο ρυθμός διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Με βάση στρατηγικές που εξετάζονται από τον Οργανισμό για την άρση των περιορισμών θα πρέπει γιαυτό να λαμβάνονται υπόψη 6 κριτήρια. Αυτά αφορούν τον βαθμό έλεγχου της μετάδοσης, την επάρκεια δομών υγείας και περίθαλψης, την ελαχιστοποίηση μετάδοσης κρουσμάτων σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας όπως τα γηροκομεία, την εφαρμογή προληπτικών μέτρων σε χώρους εργασίας, τα σχολεία και σε άλλες δομές, τον περιορισμό κινδύνων εισαγωγής νέων κρουσμάτων και την πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας στην διαδικασία μετάβασης όπου κάθε άτομο μπορεί να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο για τερματισμό της πανδημίας.

Παράλληλα ο Οργανισμός διαπιστώνει μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας στην Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία αλλά ταυτόχρονα παρατηρεί μια ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων σε αγροτικές περιοχές 16 χωρών της Αφρικής, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δυσχέρειες στα ήδη υπερβολικά υπερφορτωμένα συστήματα υγείας Ανησυχητικός χαρακτηρίζεται επίσης ο αριθμός των μολύνσεων του υγειονομικού προσωπικού που σε αρκετές χώρες αγγίζει το 10% των εργαζομένων γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση των συστημάτων υγείας καθώς καμία χώρα δεν είναι άτρωτη. Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει δράση η νεοσύστατη ομάδα κρούσης του ΟΗΕ/ΠΟΥ για μεταφορά του 30% του απαιτούμενου υγειονομικού υλικού μηνιαίως σε οκτώ σημεία διανομής παγκοσμίως.

Στην Ιταλία οι νεκροί φτάνουν περίπου τους 19.000, και ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να παρασχεθεί βοήθεια σε ιατρικά εφόδια, ανθρωπιστική αρωγή και υποστήριξη από το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη χώρα.

Σε ένα λιτό κλίμα πραγματοποιήθηκε φέτος η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στο Βατικανό. Ο Ποντίφικας επικέντρωσε τις σκέψεις του ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο μάχεται στην πρώτη γραμμή κατά του covid 19. Εν μέσω ομαλής καθοδικής τάσης και με την προσοχή στραμμένη στην επόμενη μέρα, αλλά και στο πιθανό δεύτερο κύμα κρουσμάτων, η ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 3 Μαΐου.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 αυξήθηκε στους 831, ενώ τα θετικά τεστ έφτασαν στα 24.900.

Πάνω από 500.000 κρούσματα στις ΗΠΑ-Σοκ από τις εικόνες στην νήσο Χάρτ

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες το όριο του μισού εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα της Covid-19. Με πάνω από ένα τέταρτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επίσημα στον κόσμο συνολικά, η χώρα κινδυνεύει να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Δεκάδες πτώματα θυμάτων του κορονοϊού, που δεν έχουν ζητηθεί από οικείους, ενταφιάζονται σ’ ένα νησί της Νέας Υόρκης που έχει ήδη από καιρό επονομασθεί «το νησί των νεκρών», ανέφεραν χθες, Παρασκευή, μέσα ενημέρωσης. Η νήσος Χαρτ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Μπρονξ, χρησιμοποιείται ως κοινός τάφος της Νέας Υόρκης από το 1869.

Προς κορύφωση η καμπύλη της πανδημίας σε Νέα Υόρκη και  Νιού Τζέρζι σύμφωνα με το νέο μοντέλο ανάλυσης των στοιχείων, ενώ εντείνονται οι προειδοποιήσεις για μια πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων, στην περίπτωση άρσης των μέτρων.

Στη Ισπανία οι θάνατοι αυξήθηκαν συνολικά σε 16.000, στην Γαλλία σε 13.200 και στη Βρετανία σε 9.000.

Οι Βρετανοί θα συνεχίζουν να ζουν με περιορισμούς έως ότου παρασκευαστεί το εμβόλιο, υπογραμμίζουν επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Τα μέτρα της εργασίας από το σπίτι και της κοινωνικής απομόνωσης εφόσον κάποιος αναπτύσσει συμπτώματα θα διατηρηθούν τους επόμενους 18 μήνες. Ωστόσο επανεξετάζεται η άρση ορισμένων μέτρων όπως να ανοίξουν τα σχολεία στις αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια τα καταστήματα προκειμένου να τονωθεί η βρετανική οικονομία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον κάνει «πολύ καλή πρόοδο» στην ανάρρωσή του από την COVID-19, δήλωσε σήμερα το γραφείο του. Ο ίδιος βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά από τρεις νύχτες την Πέμπτη, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο δήλωσε χθες, ότι κατάφερε να αρχίσει το βάδισμα, παρά το γεγονός ότι η ανάρρωσή του βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο.

Στη Γαλλία, “μια χλωμή ακτίδα ηλίου” χαρακτήρισαν οι Αρχές την κατάσταση της επιδημίας στη Γαλλία. Με πάνω απο 13.000 θανάτους, αναμένεται σταθεροποίηση πριν την μείωση των κρουσμάτων. Γι’αυτό, το τριήμερο του Καθολικού Πάσχα είναι κρίσιμο: οι Γάλλοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. 160.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί, οι Αρχές σκληραίνουν τα μέτρα.

Κυκλοφοριακό χάος στην Τουρκία για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Στην Τουρκία, απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε για 2 μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000. Σκηνές πρωτοφανούς πανικού, έντασης, συνωστισμού και κυκλοφοριακού χάους εκτυλίχτηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 10ης Απριλίου σε μεγάλες πόλεις, μετά την αιφνίδια καθολική διήμερη απαγόρευση από τα μεσάνυχτα που ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο των μέτρων κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από προτροπή της Επιστημονικής Επιτροπής του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να προλάβουν τα τελευταία ψώνια πριν κλείσουν τα καταστήματα τροφίμων και τα αρτοποιεία. Τεράστιες ουρές σχηματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη με κόσμο που ελάχιστα τηρούσε τις αποστάσεις προκειμένου να προλάβει το κλείσιμο πριν τα μεσάνυχτα. Τα νέα μέτρα επιβλήθηκα μετά τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το τουρκικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία οι θάνατοι από κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 98 σε ένα 24ωρο,

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε 30 νέα κρούσματα της COVID-19 μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 10.480. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν γύρω στα 50 τις τελευταίες ημέρες.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα δύο νέους θανάτους λόγω του κορονοϊού –ο μεγαλύτερος ημερήσιος τέτοιος απολογισμός παρότι πρόκειται για μικρό αριθμό νεκρών που ανεβάζει σε τέσσερις το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη στο ήμισυ της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων κατά την οποία ισχύουν αυστηρά μέτρα περιορισμού. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Νέα Ζηλανδία, μια χώρα με περίπου 5 εκατομμύρια κατοίκους, αυξήθηκε κατά 20 στα 1.035.

Σαράντα έξι νέα κρούσματα του κορονοϊού, από 42 που ήταν μια ημέρα νωρίτερα, καταγράφηκαν σήμερα στην ηπειρωτική Κίνα, από τα οποία τα 42 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως αναφέρθηκαν επίσης 34 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα του κορονοϊού, από 47 την προηγουμένη. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται τώρα στα 81.953, ενώ ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά τρεις, φθάνοντας στους 3.339.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε τους Ιρανούς να σεβαστούν τα πρωτόκολλα για την υγεία καθώς αποκαθίστανται σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας οι οικονομικές δραστηριότητες «χαμηλού κινδύνου», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι υγειονομικές αρχές της Μαλαισίας ανέφεραν σήμερα 184 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό στα 4.530 περιστατικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που επιβεβαιώνονται σε χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Σχετικές ειδήσεις: Προειδοποίηση ΠΟΥ κατά της πρόωρης χαλάρωσης των μέτρων-Φόβοι για «φονική επανεμφάνιση» της πανδημίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος