Γερμανία: Σε εξέλιξη η αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση – Στις 19:00 τα πρώτα exit poll

Άνοιξαν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία που αναμένεται να καθορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης έπειτα από σχεδόν 16 χρόνια διακυβέρνησης από την καγκελάριο Μέρκελ.

Πάνω από 60 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες στη Γερμανία, για τις ομοσπονδιακές εκλογές οποίες σηματοδοτούν το τέλος της πολιτικής διαδρομής της Άγκελα Μέρκελ, με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν ένα εκλογικό θρίλερ, καθώς η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Το ενδιαφέρον των υποψηφίων στις τελευταίες συγκεντρώσεις στράφηκε στην προσέλκυση των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων υπερβαίνει το 30%.

Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έκλεισαν την προεκλογική περίοδο στο Μόναχο, με την κ. Μέρκελ να παροτρύνει τους ψηφοφόρους να προτιμήσουν την εμπειρία της κεντροδεξιάς, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Άρμιν Λάσετ.

Σίγουρος για τη νίκη δήλωσε από την Κολωνία ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, και υποστήριξε την αναγκαιότητα της πολιτικής αλλαγής.

Από το Ντίσελντορφ η ηγέτης των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, υποσχέθηκε μία νέα αρχή για την κλιματική αλλαγή, ενώ ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι προτιμά έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα Χριστιανικά Κόμματα και τους Πράσινους.

Η ανακοίνωση των πρώτων exit poll στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους η ίδια η Μέρκελ, επέλεξαν φέτος την επιστολική ψήφο. Αυτές οι ψήφοι δεν θα υπολογιστούν στην αρχική εκτίμηση.

Κατά συνέπεια, το όνομα του νέου καγκελαρίου πιθανόν να μην γίνει γνωστό το βράδυ.

Εξάλλου θα χρειαστούν μακρές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές μάλλον θα χρειάζεται να περιλαμβάνει τρία κόμματα, κάτι που δεν έχει συμβεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950.

Η 67χρονη Μέρκελ ίσως χρειαστεί να παραμείνει επικεφαλής της Γερμανίας ως το τέλος του έτους.

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού θέλουν όποιο κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ του SPD και του CDU να σχηματίζει κυβέρνηση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

Οι Πράσινοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό, κατά προτίμηση με το SPD.

Η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται επίσης έτοιμη να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον πρέπει πρώτα να αλλάξει θέση όσον αφορά το ΝΑΤΟ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που εισήλθε για πρώτη φορά στη Μπούντεσταγκ πριν τέσσερα χρόνια, αναμένεται να εδραιωθεί στο πολιτικό τοπίο, συγκεντρώνοντας περίπου το 10%, πάντως κανένα κόμμα δεν προτίθεται να το συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος