Καναδάς: Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων κατά του εμβολιασμού – Στήριξη από τον Ντ. Τραμπ

Δεκάδες φορτηγά και άλλα οχήματα απέκλεισαν την περιοχή του κέντρου της Οτάβα για δεύτερη μέρα, μετά τους χιλιάδες που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Καναδά το Σάββατο, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid.

Τα φορτηγά παρέμειναν σταθμευμένα στους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο την Κυριακή, μια μέρα πριν οι βουλευτές ξεκινήσουν να εργάζονται μετά τις διακοπές. Εκατοντάδες διαδήλωσαν και την Κυριακή ενώ φορτηγατζήδες είπαν ότι δεν θα φύγουν μέχρι να ανακληθεί η απόφαση.

Σημειώνεται ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Τέξας το Σάββατο, επαίνεσε τους Καναδούς διαδηλωτές που «αντιστάθηκαν γενναία σε αυτές τις παράνομες εντολές».

Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη συγκέντρωση της Οτάβα, φορτηγατζήδες και διαδηλωτές απέκλεισαν μια συνοριακή διάβαση Καναδά-ΗΠΑ στη νότια Αλμπέρτα, ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Στην Οτάβα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν ειρηνικά το Σάββατο και δεν υπήρξαν συλλήψεις, αν και αρκετά περιστατικά διερευνώνται τώρα από την αστυνομία.

«Πολλές ποινικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η αστυνομία της Οτάβα στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης της «βεβήλωσης του Εθνικού Μνημείου Πολέμου» και της «απειλητικής/παράνομης/εκφοβιστικής συμπεριφοράς σε αστυνομικούς/εργάτες της πόλης και άλλα άτομα».

Ένας διαδηλωτής κινηματογραφήθηκε να χορεύει στο Μνημείο του Πολέμου – τον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη – και σημαίες που έφεραν σβάστικες φάνηκαν στο πλήθος. Ένα εμπορικό κέντρο στο κέντρο της πόλης έκλεισε επειδή οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες.

Ο Μάικλ Κούπερ, ένας συντηρητικός βουλευτής που μοίρασε καφέ στη διαμαρτυρία, απεικονίστηκε να στέκεται κοντά σε μια καναδική σημαία που έφερε σβάστικα κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης. Αργότερα σε δήλωσή του είπε ότι δεν είχε δει τη σημαία ενώ καταδίκασε το γεγονός.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας του Καναδά, στρατηγός Γουέιν Έιρ, κατήγγειλε μια γυναίκα που βιντεοσκοπήθηκε να χορεύει στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Δεν επιδοκιμάζουμε καμία συμπεριφορά ασέβειας», ανέφερε η επίσημη σελίδα του στο Facebook για τη συγκέντρωση το Σάββατο.

Η διαδήλωση ξεκίνησε ως διαμαρτυρία ενάντια στην απαίτηση εμβολιασμού για τους διασυνοριακούς οδηγούς, αλλά μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Τριντό με έναν ισχυρό αντιεμβολιαστικό χαρακτήρα.

Για λόγους ασφαλείας, ο Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στο κέντρο της Οτάβα το Σάββατο.

Η κινητοποίηση ενδέχεται να συνεχιστεί στην Οτάβα, καθώς οδηγοί φορτηγών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στην πόλη από πολύ μακριά, ακόμη και από τη Βρετανική Κολομβία, σκοπεύουν να διαδηλώνουν για πολλές ημέρες.

Όμως ο δήμαρχος της πόλης Τζιμ Ουάτσον εκτίμησε σε συνέντευξή του στο CBC ότι έχει έρθει η ώρα οι διαδηλωτές να «περάσουν σε κάτι άλλο», προκειμένου η ζωή στην Οτάβα να επιστρέψει στην κανονικότητα.  «Ειλικρινά (οι κάτοικοι) αισθάνονται σαν κρατούμενοι στα σπίτια τους», σχολίασε.

Στο Twitter κατήγγειλε την « απειλητική» συμπεριφορά κάποιων διαδηλωτών, κυρίως προς τα μέσα ενημέρωσης.  «Σταματήστε τις τεχνικές εκφοβισμού και να σέβεστε τους συμπολίτες σας», τόνισε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος