Καλίν: Διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν – Διαπραγματεύσεις σε τρία επίπεδα

Οι διερευνητικές συνομιλίες Τουρκίας – Ελλάδας θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Ανέφερε ότι θα υπάρξουν παράλληλα άλλες δύο διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό και μία σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί από εκεί που έμεινε.

“Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε, θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε”, είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. Ανέφερε ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας, τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τα σύνορα, τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο. Όπως είπε, έχει γίνει σειρά επαφών και αυτή την βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σημείωσε πως η Άγκυρα αναμένει επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Πηγή: Anadolu

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος