Ισπανία: Πολεμική για γραμματόσημα κατά του ρατσισμού

Η πρόθεση της Ισπανικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας (Correos) ήταν προφανώς αντιρατσιστική. Είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την φυλετική ανισότητα, να υπερασπιστεί την πολυμορφία και προφανώς τα ίσα δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό κυκλοφόρησε μία σειρά γραμματοσήμων με τέσσερα διαφορετικά χρώματα δέρματος και τίτλο “Equality Stamps” με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Οι επικεφαλής της Correos αποφάσισαν η τιμή του λευκού γραμματοσήμου να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του χρώματος μαύρου γραμματοσήμου με στόχο οι πολίτες να αγοράζουν τα πιο σκουρόχρωμα γραμματόσημα που ήταν και φθηνότερα.

Αυτή ακριβώς η απόφαση ήταν που αποτέλεσε μπούμερανγκ για την ισπανική υπηρεσία καθώς στα κοινωνικά δίκτυα οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Δεν ήταν λίγοι γνωστοί ακτιβιστές που θεωρούν ότι το μήνυμα, παρά την αρχικά σωστή πρόθεσή του, στέλνει τελικά ένα αμιγώς ρατσιστικό μήνυμα λόγω της διαφοράς της τιμή τους.

Η Correos συνηθίζει στα γραμματόσημα που κυκλοφορεί να στέλνει κοινωνικά μηνύματα προκειμένου να βοηθά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Δεν είναι λίγες οι σειρές που κυκλοφορούν είτε για το Κλίμα, είτε για το κίνημα LGTBI, είτε για μία σειρά ακόμα από θέματα. Τα συγκεκριμένα γραμματόσημα είναι γεγονός ότι δεν κυκλοφόρησαν ευρέως στην αγορά αλλά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την διαφημιστική εκστρατεία. Αν δε, υπολογίσει κανείς ότι η καμπάνια έφθασε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προκαλώντας αντιφατικές αντιδράσεις, τότε διαφημιστικά πιθανόν κέρδισε τον στόχο της.

Επιπλέον την καμπάνια υποστήριξαν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Ισπανίας και η Universal Postal Union.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος