Ισπανία: Διάθεση 11 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Τη διάθεση οικονομικού πακέτου 11 δις ευρώ ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η βοήθεια θα επικεντρωθεί στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης καθώς όπως δήλωσε ο Σάντσεθ “δεν θέλουμε μόνο να σώσουμε εταιρίες, αλλά και να τις ενισχύσουμε”. Η ανακοίνωσή του έρχεται μετά από εβδομάδες συζήτησης για την ανάγκη άμεσης βοήθειας κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ισπανικής οικονομίας. Οι περιορισμοί που υπέστησαν τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή τους για αυτό και τα 11 δις ευρώ θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους έτσι ώστε να οδηγηθούν σε οικονομική ανάκαμψη.

Τόνισε επίσης ότι η “οικονομική ανάκαμψη είναι μια σταθερή ελπίδα και αναφέρθηκε στην κυβέρνησή του η οποία “ έχει ήδη διαθέσει το 20% του ΑΕΠ σε μέτρα στήριξης για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και αφορούν στη ρύθμιση των προσωρινών απολύσεων με αναστολή (ERTE) καθώς επίσης και τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου για τις επιχειρήσεις”.

Η απάντησή του έρχεται μετά από εβδομάδες επίμονων αιτημάτων από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες ζητούσαν άμεση βοήθεια τουλάχιστον 12,5 δισ ευρώ ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάμπλο Κασάδο ζητά την παροχή άμεσης βοήθειας τουλάχιστον 50 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Στην συζήτηση στη Βουλή, ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε επίσης και στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει στην Ισπανία έως τις 9 Μαΐου – όπως ήδη είχε ψηφιστεί τον περασμένο Νοέμβριο από την Βουλή – και όχι μέχρι τις 9 Μαρτίου όπως ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης. Παρότι ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού έχει πέσει πλέον στα 235 και η Ισπανία δεν βρίσκεται στο κόκκινο, εντούτοις ο Σάντσεθ επιμένει στη λήξη συναγερμού τον Μάιο όταν πλέον και ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει ήδη εμβολιαστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος