Ισπανία: Με καθυστέρηση η αποδοχή υποθέσεων παιδεραστίας από την ισπανική Καθολική Εκκλησία

Ανταπόκριση Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας είναι γνωστό το celibato ( θελιβάτο) η υποχρέωση των ιερέων στην αγαμία καθώς η αφιέρωσή τους στα Θεία δεν επιτρέπει τον γάμο των ιερέων, όπως συμβαίνει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία στις κατώτερες βαθμίδες ιερωμένων.

Η εφημερίδα El País , σε σημερινό πρωτοσέλιδο άρθρο της κάνει εκτενή αναφορά στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων και παιδεραστίας στους κόλπους της ισπανικής Καθολικής Εκκλησίας – μετά και την εντολή του Πάπα- παρά το γεγονός ότι οι Ισπανοί έρχονται αργά σε σχέση με τις εκκλησίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, των ΗΠΑ και της Ιρλανδίας, όπου χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς.

Οι 70 Επισκοπές της Ισπανίας αρνούνται καταρχήν την έρευνα σε παρελθούσες υποθέσεις παρότι έχουν ήδη ανοίξει εδώ και ένα χρόνο γραφεία και επιτροπές όπου τα θύματα μπορούν να κάνουν καταγγελίες. Ως αυτή την ώρα οι περιπτώσεις που αναφέρονται από τις 70 Επισκοπές είναι μηδενικές ή ελάχιστες.

Ήδη 13 από τις 70 Επισκοπές απάντησαν στο ερώτημα της εφημερίδας και παραδέχονται την ύπαρξη 45 περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και 20 νέων περιπτώσεων που δεν είχαν μέχρι σήμερα αναφερθεί.

Η εφημερίδα που έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από το 2018 με βάση στοιχεία δικαστικών αποφάσεων ή και καταγγελίες που έχει δεχτεί αριθμεί τις περιπτώσεις σε 243 από το 1986. Άλλωστε, η δημόσια δήλωση του Πάπα Φρανγκίσκου το 2018 ήταν σαφής : « Η εκκλησία ζητά να σταματήσει η σιωπή και να βγούν στο φως με αντικειμενικά στοιχεία τέτοιες υποθέσεις γιατί το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η απόκρυψη της αλήθειας».

Οι περισσότερες Επισκοπές καθυστερούν ή αρνούνται δημόσια να εκτελέσουν την εντολή του Πάπα και για τα θύματα είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και να εντοπίσουν στις ιστοσελίδες των Επισκοπών τα στοιχεία της επιτροπής που ερευνά τέτοιες υποθέσεις. Αντίθετα η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη πρωτοστατούν στις έρευνες προσφέροντας στοιχεία και υποστηρίζοντας την διαφάνεια. Ορισμένες επίσης Επισκοπές αποδέχονται την οικονομική αποζημίωση των θυμάτων.

Κι ενώ στην Γερμανία και την Γαλλία οι υποθέσεις ξεπερνούν πλέον τις 3.000, η ισπανική Conferencia Episcopal αναφέρει μόνο 10 περιπτώσεις. Παρότι στην εντολή του Πάπα περιγράφεται σαφώς πως « όταν πέσει στη αντίληψη οποιουδήποτε ιερωμένου οποιαδήποτε περίπτωση παιδεραστίας τότε οφείλει να ενημερώσει τον Επίσκοπο» εντούτοις αυτό δεν συμβαίνει. Μάλιστα υπάρχουν Επισκοπές που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να αναφέρουν περιστατικά αν τα θύματα δεν έχουν κάνει επίσημη καταγγελία.

Από την πλευρά των θυμάτων που ήδη έχουν κάνει καταγγελίες γίνεται αναφορά για τον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν όταν ζητούν στοιχεία από τις Επισκοπές προκειμένου να υποστηρίξουν τις υποθέσεις τους.

« Καλύπτουν ο ένας τον άλλον» είναι η αναφορά που κάνει η εφημερίδα η οποία δεσμεύεται να συνεχίσει την έρευνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος