Ισπανία : Καμία παρενέργεια ως τώρα από την “ύποπτη” παρτίδα της AstraZeneca

Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Ντάριας δήλωσε πως στην Ισπανία δεν έχει αναφερθεί ως τώρα κανένα περιστατικό θρόμβωσης από την συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca ( ABV5300 ) και συστήνει ψυχραιμία στους πολίτες.

Όπως τονίζει: «Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, όπως διαβεβαιώνουν οι ευρωπαϊκοί και ισπανικοί υγειονομικοί φορείς. Η συγκεκριμένη παρτίδα ABV5300 παραλήφθηκε και ήδη έχει χορηγηθεί στους πολίτες χωρίς καμία αναφορά για οποιοδήποτε επεισόδιο θρόμβωσης. Υπάρχει ένα ευρύ δίκτυο ελέγχου για κάθε πολίτη που εμβολιάζεται και γίνεται καταγραφή όλων των επιπτώσεων αν υπάρχουν.»

Σχετικά με την χορήγηση του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 55 ετών, η Ισπανία θα περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η Ισπανία έχει λάβει μέχρι σήμερα περίπου 1,7 εκ. δόσεις από την συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία και περίπου 220.000 από την συγκεκριμένη παρτίδα ABV5300, που έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν εμβολιαστεί τα σώματα ασφαλείας ηλικίας κάτω των 55 ετών. Πρόκειται για την αστυνομία και την πυροσβεστική τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ορισμένα συνδικάτα αστυνομικών ζητούν από την υπηρεσία τους να πιέσει το υπουργείο Υγείας ώστε να αποσυρθούν όσα εμβόλια της παρτίδας αυτής δεν έχουν ακόμα διατεθεί. Όμως ως τώρα δεν έχει αναφερθεί καμία παρενέργεια προερχόμενη από το εμβόλιο.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά τόσο με εμβόλια της AstraZeneca , όσο και με της Pfizer και της Moderna. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,1 εκατομμύρια πολίτες με την πρώτη δόση και 1,5 εκατομμύριο και με τις δύο δόσεις.

Μαδρίτη-Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος