Ισπανία: Η ευθανασία, δικαίωμα των πολιτών με σοβαρές και ανίατες ασθένειες

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες ψηφοφορίες την τελευταία δεκαετία, το δικαίωμα στην ευθανασία αποτελεί πλέον νόμο του κράτους στην Ισπανία. Έτσι η Ισπανία γίνεται η πέμπτη χώρα στον κόσμο που θα δίνει το δικαίωμα αυτό σε ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρές ή ανίατες ασθένειες.

Παρότι η πρώτη επιτυχής ψηφοφορία έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο εντούτοις χρειάστηκε να υπερψηφιστεί και από την Γερουσία και να επιστρέψει σήμερα στην Βουλή ώστε να λάβει την τελική έγκριση.

Με 202 ψήφους υπέρ, 141 κατά και δύο αποχές, εγκρίθηκε ο νόμος ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ εντός τριών μηνών. Προϋπόθεση για την επίκληση του νόμου από τους πολίτες είναι να υπάρχει “σοβαρή και ανίατη ασθένεια ή μια σοβαρή, χρόνια ανικανότητα» που προκαλεί «ανυπόφορη ταλαιπωρία» για τον ασθενή. Ο νόμος ρυθμίζει τόσο την ίδια την ευθανασία ως” άμεση χορήγηση μιας ουσίας στον ασθενή από τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας όσο και αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή συνταγή ή προμήθεια στον ασθενή από τον επαγγελματία υγείας μιας ουσίας, έτσι ώστε να μπορεί να την λάβει ο ίδιος, για να προκαλέσει τον θάνατό του”.

Με την έγκριση του νόμου, η Ισπανία μαζί με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, Βέλγιο και τον Καναδά είναι οι χώρες στις οποίες έχει νομοθετηθεί η ευθανασία. Στην Πορτογαλία, το Συνταγματικό Δικαστήριο αντιτάχθηκε στον νόμο, ενώ στην Κολομβία η πρακτική είναι νόμιμη, σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά δεν έχει ρυθμιστεί νομοθετικά. Στη Νέα Ζηλανδία, ο νόμος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο. Τέλος σε ορισμένες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας επιτρέπεται επίσης η πρακτική.

Σε αντίθεση με τους άλλους ισχύοντες νόμους, ο ισπανικός, παρέχει μεγαλύτερες εγγυήσεις καθώς ορίζει μία σειρά από στάδια που μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία, από την στιγμή που ο ασθενής το ζητά, για περισσότερο από έναν μήνα. Η διαδικασία ξεκινά με το αίτημα του ενδιαφερόμενου, το οποίο πρέπει να εκδηλωθεί γραπτώς δύο φορές σε 15 ημέρες. Σε αυτήν την αίτηση πρέπει να είναι σαφές ότι η απόφαση δεν είναι «αποτέλεσμα εξωτερικής πίεσης». Επιπλέον, για να εξασφαλίσει την σαφή βούληση του αιτούντος, πρέπει να είχε γραπτώς «τις πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του, ή τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις και τις δυνατότητες δράσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ολοκληρωμένη παρηγορητική φροντίδα”. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, το ενδιαφερόμενο μέρος μπορεί να αλλάξει την απόφασή του ανά πάσα στιγμή και, μόλις λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση, να καθυστερήσει την αίτησή του για όσο χρονικό διάστημα θέλει.

Μετά τη δεύτερη αίτηση, ο γιατρός του ασθενούς πρέπει να μεταφέρει το αίτημα στην αντίστοιχη περιφερειακή επιτροπή, η οποία θα καθορίσει ποιοι θα είναι οι δύο επαγγελματίες, που δεν σχετίζονται με την υπόθεση και θα εξετάσουν το αίτημα. Στη συνέχεια, η επιτροπή θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την απόφαση αυτών των δύο ειδικών. Ο νόμος δεν καθορίζει τη σύνθεση αυτής της επιτροπής, η οποία θα καθορίζεται από κάθε Αυτονομία, εκτός από το ότι πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον επτά άτομα (γιατρούς, νομικούς και νοσηλευτές). Αυτή η επιτροπή πρέπει να απαντήσει στο αίτημα του ασθενούς σε 19 ημέρες.

Ο πρόεδρος του σωματείου Derecho a Morir Dignamente (DMD) (Δικαίωμα στον Αξιοπρεπή Θάνατο), Χαβιέρ Βελάσκο, δήλωσε ότι ο νόμος «θα σταματήσει την ταλαιπωρία για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν». Αρχικά θα ζητηθούν λίγες ευθανασίες, αλλά ο νόμος θα ωφελήσει όλη την κοινωνία. Σε χώρες όπου η ευθανασία είναι νόμιμη, αναφέρει το σωματείο DMD, η πρακτική της αντιπροσωπεύει μεταξύ του 1% -4% όλων των ετήσιων θανάτων. «Σε ένα κανονικό έτος (χωρίς πανδημία) στην Ισπανία πεθαίνουν πάνω από 420.000 άτομα, οπότε είναι λογικό να υπολογίσουμε ότι τουλάχιστον 4.000 – 17.000 άνθρωποι αποφασίζουν να προβλέπουν το θάνατό τους κάθε χρόνο μετά τη θέσπιση του νόμου. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι αριθμοί θα είναι μικρότεροι στην αρχή και θα διαφοροποιούνται όσο η γνώση σχετικά με το νόμο αυξάνεται τόσο από τους ίδιους τους πολίτες όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την Δημόσια Διοίκηση».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος