Ιράν κατά Βρετανίας μετά την καταδρομική επιχείρηση σε δεξαμενόπλοιο

Γιγάντιο δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά που πιστεύεται ότι μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Συρία, ακινητοποιήθηκε σε καταδρομική επιχείρηση πεζοναυτών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ.  Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το πετρελαιοφόρο κατελήφθη μετά από “αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.”

H βρετανική RaF έδωσε ήδη στη δημοσιότητα υλικό θερμικής κάμερας από την επιχείρηση κατά την οποία καταδρομείς έπεσαν με σχοινί από ελικόπτερα στο γιγάντιο δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο και υποχρεώθηκε να αγκυροβολήσει, στα ανοικτά, στο νότιο άκρο της Ισπανίας η οποία αμφισβητεί τη βρετανική κυριότητα στο Γιβραλτάρ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε ήδη σε εξηγήσεις τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη και καταδίκασε “την παράνομη και απαράδεκτη κατάσχεση” του πλοίου.

Διεθνή πρακτορεία αναφέρονται σε πρωτοφανή ενέργεια που ενδέχεται να κλιμακώσει δραματικά την αντιπαράθεση του Ιράν με την Δύση, καθώς μετά τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, τίθεται θέμα παραβίασης και των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Συρίας, μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα.

“Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει κάνει κάτι τόσο δημόσιο και τόσο επιθετικό. Φαντάζομαι ότι συντονίστηκε επίσης με κάποιο τρόπο με τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι συμμετείχαν δυνάμεις χωρώ- μελών του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο Matthew Oresman, της δικηγορικής εταιρείας Pillsbury Winthrop Shaw Pittman.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν διευκρίνισαν την προέλευση του πετρελαίου, όμως, σύμφωνα με την Lloyd’s List το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για το διυλιστήριο της Μπανιάς στη Συρία, το οποίο ανήκει σε εταιρεία “η οποία υπόκειται στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Δαμασκού και άρα πρόκειται «για παραβίαση», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ Φάμπιαν Πικάρντο.

Το Reuters πριν από μήνες είχε μεταδώσει ότι το Grace 1 ήταν ένα από τα τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο στη Σιγκαπούρη και την Κίνα, παραβιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες αντιδρώντας στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για έξοδο από την πυρηνική συμφωνία πέρυσι, υποσχέθηκαν να βοηθήσουν το Ιράν να βρει εναλλακτικούς τρόπους εξαγωγής πετρελαίου.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν ως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται ωστόσο η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος