ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης Μαδούρο στην Βενεζουέλα, αντιδρώντας στη νεοσυσταθείσα Συντακτική Συνέλευση της χώρας. Μεταξύ άλλων αφορούν “πάγωμα” των περιουσιακών τους στοιχείων σε αμερικανικό έδαφος, απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και συνεργασίας με αμερικανικές εταιρίες.

Οι κυρώσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις για την κατάρτιση της λίστας με τα νέα πρόσωπα, ενώ θεωρείται πιθανό ότι θα συμπεριλάβει μεγάλο αριθμό ονομάτων, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος που θα γίνει η σχετική ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον προχώρησε στην εφαρμογή κυρώσεων κατά του Μαδούρο προσωπικά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχαν εξαγγελθεί κυρώσεις κατά 13 πολιτών της Βενεζουέλας στις 26 Ιουλίου.

Ο επόμενος κύκλος των κυρώσεων αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κυρώσεις για τον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια περιορισμών, ενώ δεν θέλει να κλιμακώσει κατά την παρούσα περίοδο, αξιοποιώντας όλο το πλαίσιο μέτρων που διαθέτει. “Θέλουμε ν’ αφήσουμε περιθώριο για την ανάληψη περισσότερης δράσης, στην περίπτωση που οι ενέργειες του Μαδούρο συνεχιστούν,” δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διεργασίες για το παραπάνω ζήτημα και οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον Λευκό Οίκο.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει «υπερβολική χρήση βίας» από το Καράκας

Στο μεταξύ, ο ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα «υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εκ του μακρόθεν και στον Παναμά, ο ΟΗΕ αναφέρει πως ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ’ αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος