ΗΠΑ: Aπογοητευτική η αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης (video)

Από την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Σμύρνη, έως την Αντιόχεια χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενες για την απόσυρση και επίσημα, της Τουρκίας από την Διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ, δεκάδες χιλιάδες όμως κατέκλυσαν την λεωφόρο Ιστικλάλ και τους γύρω δρόμους. Στην Σμύρνη αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιούν γκλόμπ και σπρέι πιπεριού για να τις απωθήσουν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοεί τις εκκλήσεις εκατομμυρίων γυναικών της χώρας του και της Διεθνούς Κοινότητας, να μην αποχωρήσει από την διεθνή σύμβαση που υπεγράφη το 2011 για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Με αυτήν την απόφαση, η Τουρκία αυτό-πυροβολείται στα πόδια τονίζει η πρόεδρος της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων Τζανάν Γκιουλού και συμπληρώνει: «Το θέμα δεν έχει φύγει ακόμα τελείως από το Συμβούλιο της Επικρατείας. – δεν εγκαταλείπουμε τις ελπίδες μας».

Η Γκιουλού επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο οι γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες διστάζουν ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια και είναι λιγότερο πιθανό να την λάβουν, την ώρα που η πανδημία covid-19, με τα lockdown και την οικονομική κρίση, έχει αυξήσει τα περιστατικά έμφυλης βίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν όμως είναι ανυποχώρητος, αναφέροντας πως: «Ο αγώνας που δίνουμε εμείς κατά της βίας των γυναικών, όπως δεν άρχισε με την σύμβαση της Κων/πόλης, έτσι δεν θα σταματήσει και με την απόσυρση μας».
Μάλιστα, παρουσίασε δικό του σχέδιο δράσης για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, που θα ανανεώσει τις ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες.

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Σε ανταπόκρισή της από τις ΗΠΑ για την ΕΡΤ η Λένα Αργύρη, αναφέρει: «Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ σχολιάζοντας την αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που τίθεται επισήμως σε ισχύ αναφέρει: «Η αποχώρηση της Τουρκίας από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης είναι βαθύτατα απογοητευτική και αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω στις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών. Καλούμε όλες τις χώρες να ενισχύσουν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυλετικής βίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος