IAEA: Επιτεύχθηκε συμφωνία για την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν, όσον αφορά την επιτήρηση του πυρηνικού προγράμματός του, ανακοίνωσε απόψε από τη Βιέννη ο γενικός γραμματέας της, Ραφαέλ Γκρόσι.

Κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στην Τεχεράνη, κατά την οποία ανακοινώθηκε η συμφωνία αυτή, ο Γκρόσι είπε στους δημοσιογράφους, στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ότι η συμφωνία «δίνει χρόνο στη διπλωματία (…) ούτως ώστε να βρεθούν ευρύτερες λύσεις», αναφερόμενος στις συνομιλίες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων.

«Σε μερικές ημέρες, πολύ σύντομα» οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στον εξοπλισμό παρακολούθησης των διαφόρων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν και να βεβαιωθούν ότι λειτουργεί σωστά, πρόσθεσε.

Ο Γκρόσι είπε επίσης ότι έλαβε μια «εγκάρδια πρόσκληση» να επιστρέψει σύντομα στο Ιράν για να συζητήσει τα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα, δηλαδή τα σωματίδια ουρανίου που εντοπίστηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες. Πρόσθεσε όμως ότι «ίσως να χρειαστεί χρόνος» για τις συνομιλίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος