Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ασία για θεσμικές συναντήσεις. Μεταβαίνοντας στην αίθουσα τύπου για να συναντήσει τους δημοσιογράφους στην Σεούλ της Νότιας Κορέας, εκφράστηκε για πρώτη φορά ανοικτά κατά πρωτοβουλίας του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας πω ότι η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών σε βάρος των χωρών που έχουν επιλέξει να συμβάλουν στην ασφάλεια της Γροιλανδίας είναι, κατά τη γνώμη μου, λάθος. Και, φυσικά, δεν τη συμμερίζομαι».
Ιταλία — Ανταπόκριση Κρίστιαν Μαυρής
Η Μελόνι πρόσθεσε: «Συμμερίζομαι την προσοχή που αποδίδει η αμερικανική προεδρία στη Γροιλανδία και γενικά στην Αρκτική, η οποία είναι μια στρατηγική περιοχή στην οποία πρέπει σαφώς να αποφεύγεται η υπερβολική παρέμβαση φορέων που μπορεί να είναι εχθρικοί. Ωστόσο, πιστεύω ότι η βούληση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν στρατεύματα, να συμμετάσχουν σε μια μεγαλύτερη ασφάλεια, πρέπει να ερμηνευθεί με αυτό το πνεύμα, όχι ως μια πρωτοβουλία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μάλλον εναντίον άλλων παραγόντων».
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός τόνισε πως μίλησε στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο εξέφρασε τη διαφωνία της για την πρωτοβουλία: «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ξαναρχίσουμε τον διάλογο και να αποφύγουμε μια κλιμάκωση από αυτή την άποψη και αυτό είναι που προσπαθώ να κάνω. Μίλησα με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν από λίγες ώρες, στον οποίο εξέφρασα την άποψή μου, και μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ αρχίζει να αναλαμβάνει δράση από αυτή την άποψη. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μιλήσω και με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε και να αποφύγουμε την κλιμάκωση, διότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε έναν στόχο που είναι χρήσιμος και απαραίτητος».
Στους δημοσιογράφους, η Μελόνι είπε πως «είναι σαφές ότι υπήρξε ένα πρόβλημα κατανόησης και επικοινωνίας σε αυτό το θέμα. Από την πλευρά μου, συνεχίζω να επιμένω στον ρόλο του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι ο χώρος όπου πρέπει να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε από κοινού μέσα αποτροπής ενδεχόμενων εχθρικών παρεμβάσεων σε μια περιοχή που είναι σαφώς στρατηγικής σημασίας. Και πιστεύω ότι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ άρχισε να εργάζεται πάνω σε αυτό είναι μια καλή πρωτοβουλία και, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή το ΝΑΤΟ άρχισε να κάνει αυτή τη δουλειά».
Η Μελόνι υπογράμμισε πως ο Ντόναλντ Τραμπ της φάνηκε «πρόθυμος να ακούσει, αλλά από την αμερικανική πλευρά δεν ήταν σαφές το μήνυμα που έφτασε σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού. Μου φαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι πρωτοβουλίες ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να εκληφθούν ως αντι-αμερικανικές, ενώ δεν ήταν αυτή η πρόθεση. Προφανώς, οι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία είναι για όλους άλλοι, αλλά αυτό το μήνυμα μου φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου σαφές».
Τέλος, η Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε την πεποίθησή της πως, στη Μέση Ανατολή, η Ιταλία «μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση του σχεδίου ειρήνης, και ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το μερίδιό μας. Εξάλλου, ολοκλήρωσε η Μελόνι «μου φαίνεται (ότι η Ιταλία είναι) ένας πολύ ενεργός παράγοντας στην περιοχή, με καλές σχέσεις με όλους τους άλλους περιφερειακούς παράγοντες, και ως εκ τούτου είμαστε ικανοποιημένοι και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να συμβάλουμε, καθώς πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος