Γερμανία: Πιο χαλαρό το γενικό lockdown, που παρατείνεται έως 28 Μαρτίου

Η Γερμανία θα προχωρήσει σε μερική άρση των αυστηρών μέτρων με κριτήριο την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο. Το γενικό «lockdown» όμως θα διατηρηθεί μέχρι τις 28 Μαρτίου, εξαιτίας του κινδύνου εξάπλωσης μεταλλαγμένων μορφών του κορονοϊού. Αυτό προβλέπει η προσωρινή εισήγηση της καγκελαρίας για την σύσκεψη που θα έχει αύριο Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων της Γερμανίας. Βασική παράμετρος των μερικού ανοίγματος είναι η ευρεία χρήση των τεστ κορονοϊού. Η εισήγηση είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο Τετάρτη 3/3.

Βάσει των μέχρι στιγμής σχεδιασμών, θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να πραγματοποιούνται συναντήσεις μίας οικογένειας με μία δεύτερη οικογένεια πέντε ατόμων, παιδιά κάτω των 14ων ετών δεν συνυπολογίζονται. Η διεύρυνση των κοινωνικών επαφών θα εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά, εάν ως κριτήριο θα είναι ο δείκτης εφταημέρου 50 ή 35 νέα κρούσματα ανά 100.000 σε εφτά ημέρες. Σε περιοχές που εμφανίζεται έξαρση της πανδημίας θα επανέρχεται το αυστηρό «lockdown». Για το καθολικό-ευαγγελικό Πάσχα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα επιτραπούν οικογενειακές συναντήσεις περισσότερων ατόμων, όπως είχε αποφασιστεί και τα Χριστούγεννα.

Με την ευρεία και μαζική χρήση των γρήγορων τεστ θα γίνουν τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των μέτρων μετά τα σχολεία και τα κομμωτήρια που άνοιξαν από την 1η Μαρτίου. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία, και είδη κηπουρικής. Η τρίτη φάση με πτώση του δείκτη επταημέρου στο 35 περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο, μουσεία, γκαλερί, ζωολογικούς κήπους και βοτανικούς κήπους και τα είδη σπορ χωρίς σωματική επαφή και σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος