G7: Νέες κυρώσεις – «Ο Πούτιν ντροπιάζει τις ιστορικές θυσίες του ρωσικού λαού»

Νέες κυρώσεις επέβαλαν G7 και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, βάζοντας αυτήν τη φορά στο στόχαστρο, το πετρέλαιο, τα ΜΜΕ και τον τομέα των υπηρεσιών. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές. Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο Δευτέρα τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες.

Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων χωρών του κόσμου διαβεβαίωσαν για την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη «στην θαρραλέα υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επαναλαμβάνοντας την καταδίκη τους «για την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης».

Πιο συγκεκριμένα, οι G7 διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο Ζελένσκι για τη συνεχή τους ετοιμότητα να αναλάβουν περαιτέρω δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την Ουκρανία «να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, έτσι ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες».

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και αμυντική μας βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση των δικτύων της από περιστατικά στον κυβερνοχώρο και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών», τονίζουν οι ηγέτες των επτά ισχυροτέρων χωρών του κόσμου και καλούν «όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν στην υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες και να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομήσει το μέλλον της».

Οι G7 επισημαίνουν ότι δεν θα διστάσουν να καταστήσουν «τον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και συνεργούς αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πως «για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας τις «συνεχιζόμενες εργασίες για τη διερεύνηση και τη συλλογή σχετικών στοιχείων, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Όσον αφορά τις κυρώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ουάσινγκτον εξάλλου ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων εις βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό.

«Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.

Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται ωστόσο η παροχή νομικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της. Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.

Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Η δήλωση των G7:

1. Σήμερα, στις 8 Μαΐου, εμείς, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), μαζί με την Ουκρανία και την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, τιμούμε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και την απελευθέρωση από το φασισμό και την εθνικοσοσιαλιστική τρομοκρατία, που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές, ανείπωτη φρίκη και ανθρώπινο πόνο. Θρηνούμε τα εκατομμύρια θύματα και προσφέρουμε το σεβασμό μας, ιδιαίτερα σε όλους εκείνους που πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για να νικήσουν το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών Συμμάχων και της Σοβιετικής Ένωσης.

2. Εβδομήντα επτά χρόνια αργότερα, ο Πρόεδρος Πούτιν και το καθεστώς του επέλεξαν τώρα να εισβάλουν στην Ουκρανία σε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας. Οι ενέργειές του ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της. Με την εισβολή και τις ενέργειές της στην Ουκρανία από το 2014, η Ρωσία παραβίασε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, ιδίως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος σχεδιάστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να γλιτώσουν οι επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου.

3. Σήμερα, είχαμε την τιμή να μας συνοδεύει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Τον διαβεβαιώσαμε για την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας στη θαρραλέα υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και στον αγώνα της για ένα ειρηνικό, ευημερούν και δημοκρατικό μέλλον εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με τις ελευθερίες και τις ελευθερίες που τόσοι πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε σήμερα.

4. Ο Πρόεδρος Zelenskyy υπογράμμισε την ισχυρή αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να προστατεύσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Δήλωσε ότι απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι να εξασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού της Ρωσίας από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να διασφαλίσει την ικανότητά της να προστατεύει τον εαυτό της στο μέλλον και ευχαρίστησε τα μέλη της G7 για την υποστήριξή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία τόνισε ότι βασίζεται στους διεθνείς εταίρους της, ιδίως στα μέλη της G7, για την παροχή της απαραίτητης βοήθειας στον τομέα των αμυντικών δυνατοτήτων, καθώς και με σκοπό τη διασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής ανάκαμψης της οικονομίας της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της οικονομικής και ενεργειακής της ασφάλειας. Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με διεθνείς εταίρους σχετικά με τους μηχανισμούς ασφαλείας για μια βιώσιμη μεταπολεμική ειρηνευτική διευθέτηση. Η Ουκρανία παραμένει προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με τα μέλη της G7 για τη στήριξη της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας ενόψει των προκλήσεων που θέτει η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας, η μαζική καταστροφή κρίσιμων υποδομών και η διατάραξη των παραδοσιακών ναυτιλιακών οδών για τις ουκρανικές εξαγωγές. Ο Πρόεδρος Zelenskyy σημείωσε τη δέσμευση της χώρας του να διατηρήσει τις κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές μας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

5. Σήμερα, εμείς, η G7, διαβεβαιώσαμε τον Πρόεδρο Zelenskyy για τη συνεχή μας ετοιμότητα να αναλάβουμε περαιτέρω δεσμεύσεις για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της τώρα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική και αμυντική μας βοήθεια προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην υπεράσπιση των δικτύων της από περιστατικά στον κυβερνοχώρο και θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην αύξηση της οικονομικής και ενεργειακής της ασφάλειας.

6. Μαζί με τη διεθνή κοινότητα, εμείς, η G7, έχουμε παράσχει και υποσχεθεί πρόσθετη στήριξη από την έναρξη του πολέμου που υπερβαίνει τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το 2022 και μετά, τόσο σε οικονομικά όσο και σε υλικά μέσα. Τις προσεχείς εβδομάδες, θα εντείνουμε τη συλλογική βραχυπρόθεσμη οικονομική μας στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά και να παράσχει βασικές υπηρεσίες στον λαό της, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε επιλογές – σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης και ανασυγκρότησης. Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε τη δημιουργία του διαχειριζόμενου από πολλούς δωρητές λογαριασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία. Υποστηρίζουμε το πακέτο στήριξης του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας προς την Ουκρανία και το πακέτο ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

7. Καλούμε όλους τους εταίρους να συμμετάσχουν στην υποστήριξή μας προς τον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες και να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανοικοδομήσει το μέλλον της.

8. Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας για την απρόκλητη, αδικαιολόγητη και παράνομη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών, που έχουν οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε συγκλονισμένοι από τη μεγάλης κλίμακας απώλεια ανθρώπινων ζωών, την επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταστροφή που προκάλεσαν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

9. Σε καμία περίπτωση οι άμαχοι και όσοι δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες δεν μπορούν να αποτελούν νόμιμους στόχους. Δεν θα διστάσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να καταστήσουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και συνεργούς αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Επαναβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας. Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τις συνεχιζόμενες εργασίες για τη διερεύνηση και τη συλλογή σχετικών στοιχείων, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, την ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας που έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και την αποστολή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

10. Καταδικάζουμε περαιτέρω τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντικαταστήσει τις δημοκρατικά εκλεγμένες ουκρανικές τοπικές αρχές με παράνομες. Δεν θα αναγνωρίσουμε αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

11. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης, η οποία χειραγωγεί σκόπιμα το παγκόσμιο -συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού- κοινό με την ελπίδα να συγκαλύψει την ενοχή του ρωσικού καθεστώτος για αυτόν τον πόλεμο.

12. Η πρωτοφανής δέσμη συντονισμένων κυρώσεών μας έχει ήδη παρεμποδίσει σημαντικά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, περιορίζοντας την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά κανάλια και την ικανότητα να επιδιώκει τους στόχους της. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε όλους τους ρωσικούς οικονομικούς τομείς – χρηματοπιστωτικό, εμπορικό, αμυντικό, τεχνολογικό και ενεργειακό – και θα εντείνουν την πίεση στη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου. Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε σοβαρό και άμεσο οικονομικό κόστος στο καθεστώς του Προέδρου Πούτιν για αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεσμευόμαστε συλλογικά να λάβουμε τα ακόλουθα μέτρα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές μας αρχές και διαδικασίες:

α) Πρώτον, δεσμευόμαστε να μειώσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Θα διασφαλίσουμε ότι θα το πράξουμε εγκαίρως και με τάξη, και με τρόπους που θα παρέχουν χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες. Καθώς το κάνουμε αυτό, θα συνεργαστούμε από κοινού και με τους εταίρους μας για να εξασφαλίσουμε σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της μείωσης της συνολικής μας εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της μετάβασής μας σε καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους κλιματικούς μας στόχους.

β) Δεύτερον, θα λάβουμε μέτρα για να απαγορεύσουμε ή να αποτρέψουμε με άλλο τρόπο την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία. Αυτό θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της.

γ) Τρίτον, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έχουμε ήδη μειώσει σοβαρά την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον επιθετικό της πόλεμο, στοχεύοντας την Κεντρική της Τράπεζα και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα.

δ) Τέταρτον, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αποκρούσουμε τις προσπάθειες του ρωσικού καθεστώτος να διαδώσει την προπαγάνδα του. Οι αξιοσέβαστες ιδιωτικές εταιρείες δεν πρέπει να παρέχουν έσοδα στο ρωσικό καθεστώς ή στις θυγατρικές του που τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

ε) Πέμπτον, θα συνεχίσουμε και θα αναβαθμίσουμε την εκστρατεία μας κατά των οικονομικών ελίτ και των μελών της οικογένειάς τους, που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν στην πολεμική του προσπάθεια και σπαταλούν τους πόρους του ρωσικού λαού. Σύμφωνα με τις εθνικές μας αρχές, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσθετα άτομα.

13. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας και τους καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας και να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας με παρόμοιες ενέργειες, μεταξύ άλλων για να αποτρέψουμε την παράκαμψη των κυρώσεων, την καταστρατήγηση και το backfilling.

14. Ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν προκαλεί παγκόσμιες οικονομικές διαταραχές, επηρεάζοντας την ασφάλεια του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, την προμήθεια λιπασμάτων και τροφίμων και γενικότερα τη λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Οι πιο ευάλωτες χώρες πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τους εταίρους μας παγκοσμίως, εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση αυτών των δυσμενών και επιβλαβών επιπτώσεων αυτού του πολέμου.

15. Ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν κατά της Ουκρανίας θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό σοβαρή πίεση. Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον αποκλεισμό της και όλες τις άλλες δραστηριότητες που παρεμποδίζουν περαιτέρω την ουκρανική παραγωγή και τις εξαγωγές τροφίμων, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Η αποτυχία της να το πράξει θα θεωρηθεί ως επίθεση στη σίτιση του κόσμου. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να συνεχίσει να παράγει ενόψει της επόμενης περιόδου συγκομιδής και να εξάγει, μεταξύ άλλων μέσω εναλλακτικών οδών.

16. Υποστηρίζοντας την Παγκόσμια Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών, θα αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης μέσω μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια, ως κοινή μας πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δυναμικής και του συντονισμού, καθώς και άλλων προσπαθειών. Θα συνεργαστούμε στενά με διεθνείς εταίρους και οργανισμούς πέραν της G7, και, με στόχο τη μετατροπή των πολιτικών δεσμεύσεων σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως σχεδιάζεται από διάφορες διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Αποστολή για την ανθεκτικότητα των τροφίμων και της γεωργίας (FARM) και βασικές περιφερειακές πρωτοβουλίες προσέγγισης, μεταξύ άλλων προς τις αφρικανικές και μεσογειακές χώρες. Επαναλαμβάνουμε ότι οι δέσμες κυρώσεών μας είναι προσεκτικά στοχευμένες, ώστε να μην παρεμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή το εμπόριο γεωργικών προϊόντων, και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αποφύγουμε περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων που επηρεάζουν τους πιο ευάλωτους.

17. Η G7 και η Ουκρανία στέκονται ενωμένες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το δημοκρατικό, ευημερούν μέλλον της Ουκρανίας. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Οφείλουμε στη μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν για την ελευθερία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτήν σήμερα, για τον λαό της Ουκρανίας, την Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος