Φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν μετά τις ταραχές

Δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν «τις ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση.

Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται σε απάντηση των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης και της οικονομικής κατάστασης. Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Αχβάζ, Αράκ, Ιλάμ, Γκοργκάν και Κερμανσάχ. Συνολικά 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την έναρξη των διαδηλώσεων στις 28 Δεκεμβρίου στην Μασχάντ

Κρατώντας πανό στα οποία κατήγγειλαν «τους ταραξίες», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατο στην Αμερική», «θάνατο στο Ισραήλ».

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ήρεμη νύκτα στην Τεχεράνη, όπου τα τρία προηγούμενα βράδια είχαν οργανωθεί μικρές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ότι οι ταραξίες αποτελούν «μια μικρή μειονότητα», ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα τους απαντήσει. Επεσήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρόκειται, αν κριθεί απαραίτητο, να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για να σταματήσει η βία.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συγκρούσεις ή συλλήψεις στην Τεχεράνη», μετέδωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το πρακτορείο Ilna που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Και η παρουσία των αστυνομικών ήταν μικρότερη στην πρωτεύουσα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Ωστόσο στην επαρχία Ισφαχάν δύο άνθρωποι πυροβόλησαν εναντίον ενός αστυνομικού φυλακίου μπροστά από τη νομαρχία και μιας τράπεζας στην πόλη Λενζάν χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Παρά τα αντικαθεστωτικά συνθήματα που ακούγονται από τους διαδηλωτές στο Ιράν, αναλυτές θεωρούν ότι το κίνημα διαμαρτυρίας γεννήθηκε από το ίδιο αίσθημα οργής που συγκλονίζει κάθε χώρα που πλήττεται από τη λιτότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ταραχές των τελευταίων ημερών προκλήθηκαν από τα μέτρα λιτότητας που εφάρμοσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί από την έλευσή του στην εξουσία το 2013, όπως οι δημοσιονομικές περικοπές των κοινωνικών παροχών ή οι αυξήσεις της τιμής των καυσίμων που ανακοινώθηκαν εδώ και λίγες εβδομάδες.

Η οργή ενισχύθηκε με την κατάρρευση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ισλαμικών ψευδοτραπεζών, που έπληξε εκατομμύρια επενδυτών.

Οι εταιρείες αυτές πολλαπλασιάσθηκαν υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και κατέρρευσαν όταν εξερράγη η στεγαστική φούσκα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το πρακτορείο ειδήσεων ILNA που έχει σχέσεις με τα ιρανικά συνδικάτα, έκανε λόγο για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκατοντάδων εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα για καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς και εργατών εργοστασίου κατασκευής τρακτέρ στην Ταμπρίς κατά της διακοπής λειτουργίας της μονάδας.

Εκτός από τα προφανή οικονομικά αίτια, η δυσαρέσκεια για τους περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών παραμένει και φυσικά προστίθεται στην αγανάκτηση. Ακόμη και εντός της συντηρητικής πολιτικής τάξης, αναγνωρίζεται ότι οι Ιρανοί έχουν περιορισμένο χώρο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις στο Ιράν θα τελειώσουν σε μερικές ημέρες, δήλωσαν σήμερα πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.

Κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν χαρακτήρισε αρμόζουσα την στάση του Ροχανί, ο οποίος είπε ότι οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο κατά την άσκηση του δικαιώματός τους για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σεβαστεί τις ελευθερίες έκφρασης και συγκέντρωσης και να επιδείξει προθυμία για διάλογο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετική είδηση:Ιράν: Κι άλλοι νεκροί σε αιματηρές διαδηλώσεις-Ο Τραμπ και η Τεχεράνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος