Η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με βλήματα πυροβολικού τη Ρωσία

Array

Η Βόρεια Κορέα στέλνει μια «σημαντική» ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού στη Ρωσία υπό την κάλυψη αποστολών προς τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν τις αποστολές, αλλά δεν γνωρίζουν αν η Ρωσία έχει παραλάβει τα πυρομαχικά.

«Οι ενδείξεις μας είναι ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας προμηθεύει κρυφά και θα παρακολουθούμε για να δούμε αν οι αποστολές έχουν παραληφθεί», δήλωσε ο Κίρμπι σε εικονική ενημέρωση, αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα με τα αρχικά της επίσημης ονομασίας της.

Είπε ότι η Βόρεια Κορέα «προσπαθεί να κάνει να φαίνεται ότι τα πυρομαχικά αποστέλλονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή της Βόρειας Αφρικής». Αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη εκτίμηση για την ποσότητα των πυρομαχικών που αποστέλλονται για να ενισχύσουν την ειδική στρατιωτική επέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά χαρακτήρισε την ποσότητα «σημαντική».

Ο Κίρμπι επέμεινε ότι οι βορειοκορεάτικες αποστολές «δεν πρόκειται να αλλάξουν την πορεία του πολέμου», επικαλούμενος τις δυτικές προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε τον τρόπο μεταφοράς ή αν οι ΗΠΑ ή άλλα έθνη θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις αποστολές προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ένας από τους λίγους συμμάχους της Πιονγκγιάνγκ και η Βόρεια Κορέα έχει επιδιώξει να συσφίξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, καθώς μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Δύσης έχει απομακρυνθεί, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κρίση στην Ουκρανία και καταγγέλλοντας την ηγεμονική πολιτική της Δύσης ως δικαιολογία για τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία για την προστασία της.

Οι Βορειοκορεάτες έχουν δείξει ενδιαφέρον να στείλουν οικοδόμους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα ανατολικά της χώρας.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα συναντήθηκε με απεσταλμένους από δύο υποστηριζόμενα από τη Ρωσία αυτονομιστικά εδάφη στην περιοχή Ντόνμπας της Ουκρανίας και εξέφρασε αισιοδοξία για συνεργασία στον «τομέα της μεταφοράς εργατικού δυναμικού», επικαλούμενος τη χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας του για την πανδημία.

Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα έγινε το μόνο έθνος εκτός από τη Ρωσία και τη Συρία που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των εδαφών, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ευθυγραμμιζόμενη περαιτέρω με τη Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η εξαγωγή όπλων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία θα αποτελούσε παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη χώρα να εξάγει ή να εισάγει όπλα από άλλες χώρες.

Η πιθανή αποστολή εργατών του στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη στην Ουκρανία θα παραβίαζε επίσης ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη να αποσύρουν όλους τους Βορειοκορεάτες εργάτες πίσω στο έδαφός τους έως το 2019.

Παρά τους στρατιωτικούς αγώνες, αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να αλλάξει πορεία στην Ουκρανία και καμία ένδειξη ότι κάποιος ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Blaszczak ανακοίνωσε την απόφαση εν μέσω ανησυχιών στη Βαρσοβία ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ενορχηστρώσει μια εισροή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, για να ασκήσει περαιτέρω πίεση στους υποστηρικτές της Ουκρανίας από την ΕΕ.

Η Μόσχα «θα αποκαλύψει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε την επίθεση στην Κριμαία

Η Μόσχα θα καλέσει «πολύ σύντομα» τον Βρετανό πρεσβευτή για να παραδώσει αποδείξεις για τον ισχυρισμό της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησε στην ενορχήστρωση μιας επίθεσης κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι «ειδικοί» του Ηνωμένου Βασιλείου βοήθησαν το Κίεβο να εξαπολύσει επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του στόλου στην προσαρτημένη στη Μόσχα Κριμαία το Σαββατοκύριακο.

Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορήσει το Λονδίνο ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παράσχει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου θα κληθεί και θα του δοθεί το κατάλληλο υλικό, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

«Το βασικό υλικό θα παραδοθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στη βρετανική πλευρά και θα παρουσιαστεί επίσης στο ευρύ κοινό», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: https://www.dailymail.co.uk/news

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος