Έντονη διπλωματική κινητικότητα για αγωγό East Med και Αν. Μεσόγειο (video)

Έντονη κινητικότητα  και διαβουλεύσεις είναι  σε εξέλιξη με αντικείμενο την οριστικοποίηση της Διακρατικής Συμφωνίας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας  για την κατασκευή του σημαντικού αγωγού EAST MED που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της ανατολικής μεσογείου  προς την ευρωπαϊκή αγορά, προσφέροντας μια σημαντική εναλλακτική οδό και πηγή ενέργειας για την Ευρώπη. Επικοινωνία Μητσοτάκη-Νετανιάχου και πληροφορίες για υπογραφή της συμφωνίας στις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κινητικότητα αυτή έχει στόχο να  ξεπερασθούν τα προβλήματα που  υπήρχαν κυρίως λόγω εσωτερικών συσχετισμών στην ιταλική κυβέρνηση ώστε η Συμφωνία  να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και κατόπιν να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναζήτηση επενδυτών και των αναδόχων εταιριών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η υπογραφή να γίνει ή πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, ή αμέσως μετά την επιστροφή του. Σύμφωνα με πληροφορίες η ισραηλινή πλευρά έχει ταχθεί υπέρ της υπογραφής, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νέας χρονιάς.

Το έργο του αγωγού East Med, υποστηρίζεται και από  την Ε.Ε., ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επιδείξει και η Ουάσιγκτον ,να θυμίσουμε ότι στην τελευταία τριμερή Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ  είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικλ Πομπέο εκφράζοντας στήριξη και στον αγωγό.

Ο αγωγός θ’ αποτελέσει και την καλύτερη έμπρακτη απάντηση στην Τουρκο- Λιβυκή συμφωνία και τις ανεδαφικές παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας, η οποία ήδη αντέδρασε κατά του East Med. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε πως η Άγκυρα θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της όπως και της κατεχόμενης Κύπρου.

Ο Μεβλτούτ Τσαβούσογλου ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά σε συνέντευξή του. Εμμένει στη νομιμότητα του μνημονίου Τουρκίας- Λιβύης, επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι το Καστελόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, δικαιολογεί το casus Belli και δεν αποκλείει έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης

Όπως αποκαλύπτει το και το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, και η σχετική διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί στις αρχές του νέου έτους στην Αθήνα. Το κανάλι υπογραμμίζει πως η συμφωνία αποτελεί την κορυφαία άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τις τέσσερις χώρες, αφού καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες και δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ σφραγίζεται η πορεία του αγωγού μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή – απάντηση στην Τουρκία, που έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, ενώ αναμένεται και η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι νόμος των ΗΠΑ είναι εδώ και λίγες ώρες η “εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο”, που υπογράφηκε από τον Aμερικανό πρόεδρο, και αφορά μεταξύ άλλων, την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας και την Κύπρο, καθώς και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς συνεργασίες.

O αγωγός East Med θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στον Σκάι, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα μας.

«Είδα τον υπουργό ενέργειας του Ισραήλ, επαναβεβαιώθηκαν οι δεσμεύσεις των δυο χωρών να προχωρήσει αυτός ο αγωγός. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και είμαι βέβαιος πως και η διεθνής κοινότητα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, όλες οι χώρες που έχουν έναν ρόλο στην περιοχή, η Αίγυπτος θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια” είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ ανεχτεί οποιαδήποτε κίνηση από την Τουρκία η οποία θ’ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και μιλά για τον διπλωματικό μαραθώνιο και τις κινήσεις της χώρας μας.

«Έχουμε το δεδομένο ότι ο γείτονας πλέον κλιμακώνει την προκλητική συμπεριφορά, σε πάρα πολλά επίπεδα δεν είναι ένα και δυο συμβάντα, είναι πολλά σε επίπεδο ρητορείας αυτά που λέει δηλαδή, είναι και σε επίπεδο πράξεων, αυτά που λέει και διακηρύσσει αλλά απ εκεί και πέρα εμείς τη δουλειά μας», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν μπορεί να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης χωρίς συνυποσχετικό το οποίο να αποδέχεται και η άλλη πλευρά ούτε, προφανώς, να δεχτούμε να περιέχει αυτό οποιαδήποτε θέση σε αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», αναφέρει στην Real News ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος.

“Μέτωπο” με την Ρωσία άνοιξε η Άγκυρα

Την ίδια ώρα, μέτωπο και με τη Ρωσία άνοιξε η Τουρκία για τη Λιβύη. Η Μόσχα έχει αντιταχθεί στο μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης και έχει δηλώσει ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών δυνάμεων στην αφρικανική χώρα. Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη Ρωσία με αφορμή την παρουσία του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ στο πλευρό του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος προελαύνει προς την πρωτεύουσα.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Μαίνονται οι μάχες στην Λιβύη – Διπλωματικός «πόλεμος» Ρωσίας – Τουρκίας (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος