ΕΛΚ: Καλεί την Κομισιόν να εξετάσει εάν πρέπει να «θεωρήσει την Ελβετία χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος»

Η ηγετική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε χθες να επανεξεταστούν οι ελβετικές τραπεζικές πρακτικές και να συμπεριληφθεί η χώρα στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ξέπλυμα χρήματος μετά τη διαρροή στοιχείων για λογαριασμούς «Credit Suisse» που άνοιξαν διεθνώς ενοχοποιημένα άτομα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η συντηρητική ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει εάν πρέπει να «θεωρήσει την Ελβετία ως χώρα υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος».

Ο συντονιστής της ΕΠΓ για Οικονομικές Υποθέσεις Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «Ελβετικά μυστικά» υποδεικνύουν τεράστιες ελλείψεις των ελβετικών τραπεζών όσον αφορά την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος.

«Δεδομένου ότι οι ελβετικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν σωστά τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η ίδια η Ελβετία μετατρέπεται σε δικαιοδοσία υψηλού κινδύνου», δήλωσε ο Φέρμπερ, αναφέρει το Reuters και το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Η «μαύρη λίστα» της ΕΕ περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 21 χώρες που θεωρείται ότι έχουν ελλείψεις στους κανονισμούς και τις πρακτικές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών είναι το Ιράν, η Μιανμάρ, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν βρίσκεται στη λίστα, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ελβετικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη και την αναθεώρηση του καταλόγου, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλια στα πρακτορεία ειδήσεων.

Πληροφορίες για μυστικούς λογαριασμούς, που διατηρούνταν στην Credit Suisse για δεκαετίες από τη δεκαετία του 1940 έως τα τέλη του 2010, αποκάλυψε ένας πληροφοριοδότης της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε τα δεδομένα με το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, (Organized Crime and Corruption Report), στο οποίο συμμετέχουν 46 άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, του βρετανικού Guardian και της γαλλικής Le Monde.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των εκτεθειμένων πελατών της Credit Suisse είναι, μεταξύ άλλων, ένας άνδρας που καταδικάστηκε στις Φιλιππίνες για εμπορία ανθρώπων, ένας πρώην χρηματιστής του Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκε για δωροδοκία, ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που διέταξε τη δολοφονία της κοπέλας του – Λιβανέζας ποπ σταρ και πολυάριθμοι αυταρχικοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, πράκτορες πληροφοριών, τιμωρημένοι ολιγάρχες και άλλοι επιχειρηματίες αμφίβολης φήμης.

Οι New York Times ανέφεραν ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν αναφέρονται σε περισσότερους από 18.000 λογαριασμούς με συνολικό ποσό άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η «Credit Suisse» απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για οποιαδήποτε παράβαση κανονισμών.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ, 21.02.2022. 15:18

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος