Εκλογές σε Βάδη – Βυρτεμβέργη, Ρηνανία – Παλατίνο: Θρίαμβος για Πράσινους, πλήγμα για τη δεξιά Χριστιανοδημοκρατία

Θρίαμβο στους Πράσινους στη Βάδη – Βυρτεμβέργη – πανηγυρισμούς για τους Σοσιαλδημοκράτες σε Ρηνανία – Παλατινάτο έφεραν οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές στα δύο κρατίδια της δυτικής Γερμανίας, που άνοιξαν τον εκλογικό μαραθώνιο για τις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, οι Πράσινοι με 32,6% (+2,3%) έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 24,1%, (-3%) έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα σε ένα παραδοσιακά δεξιό κρατίδιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 11% είναι τρίτο κόμμα. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5% έχουν άνοδο 2,2%. Το Ακροδεξιό (AfD) πήρε 9,7%, είχε σημαντική πτώση -5,4.

Στο γειτονικό κρατίδιο, Ρηνανία-Παλατινάτο, νικητές είναι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 35,7%. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) 27,7% , έχασαν τέσσερις μονάδες και έχουν το χειρότερο αποτέλεσμα στο κρατίδιο αυτό. Οι Πράσινοι ανέβηκαν στην τρίτη θέση με 9,3%.
Το ακροδεξιό (AfD) έχει σημαντική πτώση τεσσεράμισι μονάδων έπεσε 8,3%.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) είχαν ελαφρά πτώση στο 5,5%. Και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι 5,4% μπαίνουν για πρώτη φορά στη βουλή του κρατιδίου.
Η Αριστερά έμεινε και στα δύο κρατίδια κάτω από το 5% και μένει εκτός βουλής στη Στουτγάρδη και το Μάιντς.

Το αποτέλεσμα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι προσωπικός θρίαμβος του Βίνφριντ Κρέτσμαν, ήταν ο πρώτος «πράσινος» πρωθυπουργός στη Γερμανία και επανεξελέγη για τρίτη πενταετία και θα συνεχίσει να κυβερνά στη Στουτγάρδη, πιθανότατα με μικρότερο εταίρο τους Χριστιανοδημοκράτες.

Τεράστια προσωπική επιτυχία το αποτέλεσμα και για την Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Ρηνανίας Παλατινάτου, Μάλου Ντράιερ, η οποία επικεφαλής κυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους θα παραμείνει για μία ακόμη πενταετία στο Μάιντς.

Για Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες οι εκλογές είναι ένα θετικό ξεκίνημα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Απογοήτευση, αντίθετα, έφεραν στη δεξιά Χριστιανική Ένωση, η οποία πληρώνει και το σκάνδαλο τουλάχιστον δύο βουλευτών που κερδοσκόπησαν με τις μάσκες κορονοϊού. Στο αρνητικό αυτό κλίμα η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU πρέπει να επιλέξει και τον υποψήφιο καγκελάριο ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του CDU, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίαας, Άρμιν Λάσετ, και τον πρόεδρο του CSU και πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Η απόφαση θα ληφθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα στις αρχές Απριλίου.

Το μήνυμα των χθεσινών τοπικών εκλογών για την ομοσπονδιακή πολιτική και το Βερολίνο είναι ότι ανοίγει η παλέτα των επιλογών για σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης και χωρίς τη δεξιά Χριστιανική Ένωση. Στη Ρηνανία Παλατινάτο επιβεβαιώθηκε η κυβέρνηση του λεγόμενου «φωτεινού σηματοδότη» με Σοσιαλδημοκράτες -Πράσινους και Φιλελεύθερους, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στη Στουτγάρδη με πρώτους εκεί τους Πράσινους, αλλά προοπτική και για το Βερολίνο στην μετά-Μέρκελ εποχή από τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος