Έκκληση Π.Ο.Υ. για μη χρήση υδροξυχλωροκίνης στην πρόληψη του Covid-19

Το αντιφλεγμονώδες φάρμακο υδροξυχλωροκίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα που δεν έχουν Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Π.Ο.Υ.

Η ισχυρή σύσταση βασίζεται σε στοιχεία υψηλής πιστότητας από έξι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 άτομα με και χωρίς γνωστή έκθεση σε ένα άτομο με Covid-19.

Τα στοιχεία υψηλής πιστότητας έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στην αποτροπή θανάτων και εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ τα στοιχεία μέτριας αποτελεσματικότητας έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν είχε σημαντική επίδραση σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση Covid-19 και προειδοποίησαν για την αύξηση του κίνδυνου ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή θεωρεί ότι αυτό το φάρμακο δεν αποτελεί πλέον ερευνητική προτεραιότητα και ότι οι διαθέσιμοι ερευνητικοί πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση άλλων πιο πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για την πρόληψη του Covid-19. Αυτή η οδηγία ισχύει για όλα τα άτομα που δεν έχουν Covid-19, ανεξάρτητα από την έκθεσή τους σε άτομο με μόλυνση Covid-19.

Η σημερινή σύσταση είναι η πρώτη έκδοση μιας σειράς κατευθυντήριων γραμμών για φάρμακα που αφορούν την πρόληψη του Covid-19, που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με τη μεθοδολογική υποστήριξη του MAGIC Evidence Ecosystem Foundation. Στόχος είναι να παρέχει αξιόπιστη καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση του Covid-19 και να βοηθά τους γιατρούς να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις με τους ασθενείς τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι χρήσιμες σε ταχέως αναπτυσσόμενους ερευνητικούς τομείς όπως ο Covid-19, επειδή επιτρέπουν στους ερευνητές να ενημερώνουν περιλήψεις των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν προηγουμένως ελεγχθεί και αξιολογηθεί από ομότιμους.

Νέες συστάσεις για άλλα προληπτικά φάρμακα για το Covid-19 θα προστεθούν σε αυτήν την κατευθυντήρια γραμμή καθώς γίνονται διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος