Έγκριση της χρήσης γρήγορων τεστ αντιγόνου ζητά η ΙΑΤΑ για το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών

Να εγκρίνουν την χρήση rapid test υψηλής ποιότητας που να πληρούν τις απαιτήσεις, προκειμένου να «ανοίξουν» περαιτέρω οι αεροπορικές μεταφορές καλεί τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ)

Στο πόρισμα έρευνας που διεξήγαγαν για λογαριασμό της ΙΑΤΑ οι εταιρείες Oxera και Edge Health, τονίζεται ότι τα rapid test αντιγόνου είναι ακριβή καθώς παρέχουν γενικά και παρόμοια αποτελέσματα με τα μοριακά τεστ PCR, αναγνωρίζοντας με ακρίβεια τους μολυσμένους ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, το τεστ αντιγόνου BinaxNOW, όπως αναφέρει η ΙΑΤΑ, χάνει μόνο ένα θετικό κρούσμα μεταξύ 1000 ταξιδιωτών και έχει την ίδια απόδοση με τη δοκιμή PCR σχετικά με τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Σημειώνει επίσης ότι είναι βολικό καθώς ο χρόνος επεξεργασίας είναι 100 φορές ταχύτερος από ό, τι για τις δοκιμές PCR αλλά και οικονομικό καθώς είναι κατά μέσο όρο 60% φθηνότερες από τις δοκιμές PCR.

«Για τις κυβερνήσεις, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ακρίβεια. Όμως οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν επίσης δοκιμές να είναι βολικές και προσιτές. Το πόρισμα λέει ότι οι καλύτερες στην κατηγορία τους δοκιμές αντιγόνων μπορούν να πετύχουν τα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να εξετάσουν αυτά τα ευρήματα καθώς κάνουν σχέδια για την επανεκκίνηση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA, Αλεξάντερ ντε Ζουνακ, σημειώνοντας πως τώρα οι απαιτήσεις των τεστ σε κάθε κράτος είναι διαφορετικές γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους ταξιδιώτες με πολλές κυβερνήσεις να μην έχουν επιτρέψει ταχείες δοκιμές ακόμη.

Η IATA εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για το γεγονός πως αν οι δοκιμές PCR παραμείνουν η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τους ταξιδιώτες θα συνεχιστεί η ταλαιπωρία των επιβατών. «Οι ταξιδιώτες χρειάζονται επιλογές. Η συμπερίληψη της δοκιμής αντιγόνου στα αποδεκτά τεστ θα ενδυναμώσει την ανάκαμψη», διευκρίνισε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ συμπληρώνοντας πως «εάν τα rapid test δεν είναι διαθέσιμα για τους ταξιδιώτες, θα προκύψουν σημαντικά εμπόδια κόστους και ευκολίας».

Στο πόρισμα των εταιριών τονίζεται επίσης με έμφαση πως τα μοριακά τεστ τροποποιούν πλήρως το κόστος ταξιδιού. Έτσι αν μια τετραμελής οικογένεια αποφασίσει να ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Καναρίους Νήσους, πρέπει να υποβληθεί σε 16 δοκιμές φθάνοντας το συνολικό κόστος περίπου στα 1.850 €. Ένα τυπικό επαγγελματικό ταξίδι από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη επιφέρει επίσης αύξηση του κόστους κατά 59% με την απαίτηση για δοκιμή PCR. Το σχέδιο δείχνει ότι σε σχέση με τις πέντε διαδρομές που μελετήθηκαν, Λονδίνο-Νέα Υόρκη, Λονδίνο-Φρανκφούρτη, Ηνωμένο Βασίλειο-Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο-Πακιστάν και Μάντσεστερ-Κανάριοι Νήσοι, οι απαιτήσεις δοκιμών PCR θα μειώσουν τη ζήτηση ταξιδιού κατά περίπου 65%.

Η αντικατάσταση της δοκιμής PCR με τεστ αντιγόνου θα προκαλούσε αντίκτυπο στη ζήτηση, κατά περίπου 30%, ενώ επιπλέον, όσον αφορά τους χρόνους επεξεργασίας για δοκιμές αντιγόνων, η έκθεση έδειξε έλλειψη δοκιμών PCR.

Υπενθυμίζεται πως επί του παρόντος, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ζητά από ταξιδιώτες από άλλες χώρες της ΕΕ να παρουσιάσουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ PCR κατά την άφιξη τους. Αν χρησιμοποιούνταν γρήγορα τεστ αντιγόνου η κατάσταση και στα αεροπορικές μεταφορές α άλλαζε.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος