Δράση για την προστασία των παιδιών απο την πανδημία αναλαμβάνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ποσό 100.000 δολαρίων έκανε δωρεά στο Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά, η  17χρονη  Σουηδή ακτιβίστρια κατά των κλιματικών αλλαγών. Η  Γκρέτα Τούνμπεργκ, συμμετέχει  στην εκστρατεία της Unicef για την αγορά σαπουνιών, προστατευτικών μασκών,  γαντιών και υγειονομικού υλικού προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά απο την πανδημία.

Η Τούνμπεργκ χάρισε στη Unicef  το χρηματικό έπαθλο του βραβείου που της  είχε πρόσφατα απονείμει η δανέζικη οργάνωση κατά της φτώχειας Human Act, η οποία ενίσχυσε επίσης το ταμείο της Unicef.

“Όπως και με την κρίση στο κλίμα , η πανδημία του κορονοϊού είναι μια κρίση για τα δικαιώματα των παιδιών“, αναφέρει η Τούνμπεργκ σε ανακοίνωσή της.

«Θα επηρεάσει όλα τα παιδιά, τώρα και μακροπρόθεσμα, αλλά οι ευάλωτες ομάδες είναι αυτές στις οποίες θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο”, σημειώνει. Τα παιδιά θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες  της πανδημίας που θα είναι ελλείψεις τροφίμων, εξαντλημένα υγειονομικά συστήματα, βία εως και απώλεια εκπαίδευσης».

Ο ΟΗΕ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία προειδοποιεί ότι, αν και τα παιδιά δεν υφίστανται στην υγεία τους σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες συνέπειες του κορονοϊού, η παγκόσμια οικονομική ύφεση από την πανδημία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παιδιών το 2020.

Επίσης έως και 66 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μπορεί να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας φέτος εξαιτίας της πανδημίας, επιπροσθέτως των 386 εκατομμυρίων που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

“Τα παιδιά και οι νέοι είναι αυτοί που υφίστανται τις πιο σοβαρές συνέπειες από τα επακόλουθα της Covid-19”, δήλωσε η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φόρ.

Η Τούνμπεργκ έγινε γνωστή το 2018, όταν σε ηλικία 15 ετών άρχισε να απέχει από τα σχολικά της μαθήματα τις Παρασκευές και να διαμαρτύρεται έξω από το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου για τις εκπομπές άνθρακα. Οι διαμαρτυρίες δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κινήμα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.Η δράση της έφτασε εως το Βήμα του ΟΗΕ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και οι προσπάθειά της να προστατέψει τον πλανήτη  βρήκαν μεγάλη απήχηση στη νεολαία.

Η Τούνμπεργκ δήλωσε στα τέλη Μαρτίου ότι «μάλλον έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό», αφού είχε παρουσιάσει πολλά συμπτώματα μετά την επιστροφή της από ταξίδι στην κεντρική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος