Bloomberg: Τι θα περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η ΕΕ θα προτείνει ένα πιστοποιητικό που θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια  για εκείνους που έχουν κάνει εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια καθώς και άλλα όπως κινέζικα και ρωσικά που έχουν λάβει έκτακτες εγκρίσεις σε εθνικό επίπεδο.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα που θα διευκρινίζουν αν ο κάτοχος έχει κάνει εμβόλιο και ποιο, τα αποτελέσματα κάποιου τεστ -αν έχει γίνει- και λεπτομέρειες  για το αν έχει αναρρώσει από Covid- 19, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με το σχετικό προσχέδιο της Κομισιόν.

Κατά το δημοσίευμα, η ΕΕ δίνει αγώνα να αναπτύξει ένα σύστημα  που θα επιτρέψει στα 27 κράτη – μέλη και σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, να ανοίξουν εκ νέου τις πύλες τους στα ταξίδια αποτρέποντας επίσης την κλιμάκωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα τον περασμένο μήνα σε ένα γενικό πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολίων, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα για εξαρτώμενες από τον τουρισμό χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η πρόταση αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 με τη θέσπιση κοινού πλαισίου για την έκδοση και αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα τεστ και την ανάρρωση από Covid-19», σύμφωνα με τρέχον σχέδιο, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές.

Το προσχέδιο καθιστά σαφές ότι το πιστοποιητικό εμβολίου δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας και δεν υποχρεώνει για εμβολιασμό.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επιστολή της πριν από λίγες μέρες προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προανήγγειλε την υιοθέτηση νομοθετικής πρότασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) στις 17 Μαρτίου 2021.

Σχετικό Άρθρο: Φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος