“Αποστομωτικό” πρωτοσέλιδο για τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ- 345.000 παγκοσμίως οι θάνατοι

Τα θύματα της πανδημίας είναι κοντά στις 345.000 και τα κρούσματα περίπου 5.440.000. Το επίκεντρο της νόσου έχει μεταφερθεί πλέον στην αμερικανική ήπειρο, με τις ΗΠΑ να μετρούν πάνω από 97.000 νεκρούς και την Βραζιλία πάνω από 22.000. Στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο των New York Times “οι αριθμοί έγιναν ονόματα”. Κατάλογος 1.000 θανάτων από τον κορονοϊό, παρουσιάζεται με την επισήμανση: «Αυτοί οι 1.000 άνθρωποι εδώ δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόλις ένα τοις εκατό του συνόλου. Κανένας τους δεν ήταν ένας απλός αριθμός», ενώ δίπλα σε κάθε όνομα ήταν γραμμένο κάτι “που αγαπούσε στη ζωή”.

Χθες η χώρα κατέγραψε άλλους 1.127 θανάτους μέσα σε 24 ώρες και μοιάζει θέμα ημερών να ξεπεράσει το όριο των 100.000 νεκρών.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Νότια Αμερική είναι “νέο επίκεντρο” της πανδημίας Covid-19, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Βραζιλία.

Η αύξηση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (685.508 κρούσματα εκ των οποίων 37.762 θάνατοι σήμερα) συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία (3.30.890 κρούσματα, αριθμός που διπλασιάστηκε σε 12 ημέρες), αλλά και στο Περού (111.698 ), στη Χιλή (65.393), στο Μεξικό (62.597).

Στη Βιέννη η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό

Η 45χρονη ασθενής, η οποία δεν είχε προηγούμενη ασθένεια και έχαιρε άκρας υγείας, είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό πριν από οκτώ εβδομάδες και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της τελευταία, λόγω ολικής πνευμονικής ανεπάρκειας, οδήγησε στην απόφαση για την “εξαιρετικά περίπλοκη αλλά επειγόντως απαραίτητη” μεταμόσχευση ως ύστατη δυνατότητα διάσωσης της.

Σύμφωνα με τον Βάλτερ Κλεπέτκο, τον επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής χειρουργικής και διευθυντή του κλινικού τμήματος θωρακικής χειρουργικής του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, η πρώτη στην Ευρώπη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με κορονοϊό, που δεν είχε πλέον καμία πιθανότητα να επιζήσει, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την περασμένη Δευτέρα.

Η αυστριακή πρωτεύουσα, με τουλάχιστον 100 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων τον χρόνο συγκαταλέγεται μαζί με το Τορόντο, το Κλίβελαντ και το Αννόβερο, στα μεγαλύτερα σχετικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συσσίτια στην Ισπανία

Την ώρα που οπαδοί του ακροδεξιού ΒΟΞ διαδήλωναν κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, χιλιάδες άνθρωποι στήθηκαν σε ουρές για συσσίτιο στη Μαδρίτη, πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους, ενώ άλλοι εξορμούσαν σε παραλίες.

Η Ισπανία είχε σήμερα 70 νέους θανάτους από κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνουν σε 28.752 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της επιδημίας Covid-19 στη χώρα. Είναι η όγδοη συνεχής ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι κάτω από το όριο των 100, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ιταλία: Κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης

Στην Ιταλία, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των μουσείων του Βατικανού μετά από σχεδόν τρεις μήνες, ενώ δεν είναι λίγοι οι Ιταλοί που αναζήτησαν το Σαββατοκύριακο δροσιά στις παραλίες. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 229.858. Οι νεκροί ανήλθαν σε 32.785. Παράλληλα, 140.479 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Συγκριτικά, χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 229.327 και είχαν χάσει την ζωή τους 32.735 άνθρωποι, ενώ 138.840 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι, καταγράφηκαν 229 νέα κρούσματα, 1.639 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Βρετανία: Μερική επαναλειτουργία των σχολείων την 1η Ιουνίου

Ο αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο από επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 αυξήθηκε κατά 118 και πλεον οι νεκροί ανέρχονται σε 36.793, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ορισμένοι μαθητές θα επιστρέψουν στο δημοτικό σχολείο την 1η Ιουνίου, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας που επέβαλε για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

“Λέμε λοιπόν ότι θα ξεκινήσουμε (με) την επιστροφή των μικρών μαθητών την 1η Ιουνίου … και σήμερα, ανακοινώνω ότι είναι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε με το πλάνο που είχε προγραμματιστεί”. Η επιστροφή θα γίνει σταδιακά και ανά ηλικιακή ομάδα για τα δημοτικά σχολεία, αρχικά με τους μαθητές ηλικίας 4 έως 6 και 10 έως 11 ετών, διευκρίνισε.

Γερμανία: Περισσότερα από 150 κρούσματα στην Έσση

Τα 107 έφθασαν τα κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία σε εκκλησία της Φρανκφούρτης, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν λόγο για «αυξητική τάση» του αριθμού. Επιπλέον 42 κρούσματα σε άλλες εκκλησίες του κρατιδίου. Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια της υγειονομικής υπηρεσίας του δήμου της Φρανκφούρτης Ρενέ Γκότσαλκ, ένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και παραμένουν στο σπίτι τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Η Lufthansa ξαναρχίζει πτήσεις και προς τα ελληνικά νησιά

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα ξαναρχίσει πτήσεις προς 20 τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και ελληνικά νησιά, από τα μέσα Ιουνίου. Στους προορισμούς αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Κρήτη, η Ρόδος, η Μαγιόρκα, το Φάρο της Πορτογαλίας, η Βενετία, ηΊμπιζα και η Μάλαγα.

Κίνα: Το ΥΠΕΞ καλεί τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με το Πεκίνο για την καταπολέμηση της Covid-19, “αντί να διαδίδουν ψέματα”

«Δυστυχώς, εκτός από τον τρομερό κορονοϊό, ένας πολιτικός ιός εξαπλώνεται επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο πολιτικός ιός χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί και να σπιλώσει την Κίνα», δήλωσε ο Ουάνγκ. «Μερικοί πολιτικοί έχουν αγνοήσει τα πιο βασικά γεγονότα και επινόησαν πάρα πολλά ψέματα για την Κίνα και σχεδίασαν πάρα πολλές συνωμοσίες», πρόσθεσε. «Θέλω να πω εδώ: Μην χάνετε άλλο πολύτιμο και μην αγνοείτε ζωές», είπε ο Κινέζους υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. «Αυτό που πρέπει να κάνουν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι να μάθουν πρώτα η μία από την άλλη και να μοιραστούν την εμπειρία τους στην καταπολέμηση της επιδημίας και να βοηθήσουν κάθε χώρα να την καταπολεμήσει», πρόσθεσε.

EΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος