Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών η Ευρώπη – Προειδοποίηση επιστημόνων για την Καλιφόρνια

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 χρόνων είναι η Ευρώπη, όπως διαπιστώνει το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κομισιόν με την εικόνα των μεγαλύτερων ποταμών της Γηραιάς Ηπείρου να έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι μέρος του Λίγηρα διασχίζεται πλέον με τα πόδια.

Κι ενώ το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη τελειώσει, πάνω από 6.600.000 στρέμματα έχουν καεί στα κράτη της Ε.Ε από τον Ιανουάριο, αριθμός-ρεκόρ γι’ αυτή τη χρονική περίοδο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές, η πρωτοφανής ξηρασία και οι συνεχείς καύσωνες που ταλαιπωρούν την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στη Βρετανία, εκτιμάται ότι η ξηρασία που καταγράφεται σε πολλές περιοχές θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι. Τα βοσκοτόπια έχουν ξεραθεί και ταΐζουν πλέον τα ζώα με τα αποθέματα που είχαν συγκεντρώσει για το χειμώνα.

Τους πιο ξηρούς μήνες από το 1901 βιώνει και η Ουγγαρία. Σε ιστορικά χαμηλά πλησιάζει η στάθμη του νερού και στον Δούναβη. Από τον Ιανουάριο έχει πέσει 25% λιγότερη βροχή σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν.

Με τον Ρήνο να στερεύει μέρα με την ημέρα, προκαλώντας προβλήματα στη ναυσιπλοία, η Γερμανία εξετάζει τη μεταφορά υλικών κι εξοπλισμού για την παραγωγή ενέργειας μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στη Γαλλία, κατά 33 εκατοστά έχει υποχωρήσει από τις αρχές του καλοκαιριού και η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Αννεσύ, η οποία τροφοδοτεί με πόσιμο νερό 150.000 κατοίκους.

Κι ενώ η Ευρώπη ταλανίζεται από την ξηρασία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σκηνές από ταινίες καταστροφής μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Νέα έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει διπλασιάσει τις πιθανότητες μία καταστροφική πλημμύρα να πνίξει την Καλιφόρνια τις επόμενες δεκαετίες με τους επιστήμονες να λένε ότι θα είναι κάτι που ουδείς έχει βιώσει μέχρι στιγμής στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό των σαρωτικών αλλαγών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή είναι η πλημμύρα στην άνυδρη και αφιλόξενη κοιλάδα του Θανάτου, όπου μέσα σε τρεις έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα 40 χιλιοστά βροχής.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος