Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα – Είμαστε ισχυροί

Σε ομιλία του κατά την άσκηση του τουρκικού στρατού στο Πολατλί της Τουρκίας, ο Χουλούσι Ακάρ προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Κύπρο. Υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά θέλει διάλογο, αλλά χωρίς παραχώρηση των δικαιωμάτων της και δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα.

Επανέλαβε το τουρκικό επιχείρημα για το Καστελόριζο λέγοντας ότι απέχει 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 580 χλμ. από την Ελλάδα – επομένως, κατά την τουρκική θέση, δεν μπορεί να έχει θαλάσσια δικαιοδοσία 40 χλμ.

«Όταν εμείς λέμε ότι αυτό δεν γίνεται, βγαίνουν απέναντί μας εν χορώ και λένε ότι προκαλούμε ένταση και προβαίνουμε σε προκλήσεις. Εμείς έχουμε δίκαιο, είμαστε ισχυροί», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αν και επέμεινε στο διάλογο.

Για το Κυπριακό, είπε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Το Κυπριακό είναι εθνική μας υπόθεση. Εσείς από τη μια θα προσπαθήσετε να σχεδιάσετε μόνοι σας τη θαλάσσια δικαιοδοσία, από την άλλη θα αγνοήσετε τους Τ/Κ και θα ζητήσετε λύση. Αυτό είναι από μόνο του “μη λύση”. Εάν θέλετε πολιτική λύση και θέλετε να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο κλίμα, θα δεχτείτε την ύπαρξη των Τ/Κ αδελφών μας. Και στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, δεν θα ακολουθήσετε τα δικά σας, αλλά θα βρείτε την αλήθεια ακολουθώντας την κοινή λογική».

Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ