Κορονοϊός – ΠΟΥ: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως

Την πρώτη σημαντική πτώση του αριθμού των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, ο αριθμός των κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 4 εκ. παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε σε λιγότερους από 62.000 νέους θανάτους.

Μόνο η αφρικανική περιφέρεια ανέφερε αύξηση του αριθμού των εβδομαδιαίων θανάτων κατά 7%, ενώ η Περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε τη μεγαλύτερη μείωση που έφτασε το 20%. Η αμερικανική ήπειρος και Ανατολική Μεσόγειο ανέφεραν ελαφρώς μικρότερες μειώσεις, που κυμάνθηκαν στο 9% και στο 6% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των θανάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη και τον Δυτική Ωκεανό ήταν παρόμοιες με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων παγκοσμίως διαμορφώθηκε στα 224 εκατομμύρια και ο αριθμός θανάτων σε περίπου 4,6 εκατομμύρια.

Ειδικότερα στην Ευρώπη, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε μείωση κρουσμάτων της τάξης του 5% ενώ η συχνότητα θανάτων παρέμεινε παρόμοια με εκείνη της προηγούμενης εβδομάδας με περισσότερους από 14.000 θανάτους. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Ρωσία. Ομοίως, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θανάτων αναφέρθηκε στην Ρωσία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το μισό (49%) των νέων εβδομαδιαίων κρουσμάτων και το 59% των νέων εβδομαδιαίων θανάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη.

Τα νέα στοιχεία της Eurostat

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο αριθμός των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, καταγράφηκαν περίπου 4% περισσότεροι θάνατοι από ό, τι την ίδια περίοδο όλων των ετών πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα τον Ιούλιο του 2021, η υπερβολική θνησιμότητα στην ΕΕ μειώθηκε περαιτέρω στο 4,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2020 (+2,8%). Ωστόσο, η υπερβολική θνησιμότητα συνεχίζει να ποικίλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ: ​​από περίπου -3% στο Βέλγιο και τη Σουηδία έως +25% στην Ελλάδα και +26% στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021. Η υπερβολική θνησιμότητα μειώνεται από τον Μάιο του 2021, μετά την κορύφωση τον Απρίλιο του 2021 ( +20%) και μετά από +40% τον Νοέμβριο του 2020 (σε σύγκριση με τους μέσους όρους των ίδιων μηνών 2016 – 2019).

Το 2020, η ΕΕ γνώρισε δύο κύκλους υπερβολικής θνησιμότητας: τον πρώτο μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 (με αιχμή +25% τον Απρίλιο), έπειτα έναν μεγαλύτερο μεταξύ Αυγούστου 2020 και τέλους του έτους (με κορυφή + 40% τον Νοέμβριο).

Η αξιολόγηση δεν δείχνει πόσοι άνθρωποι πραγματικά πέθαναν ως αποτέλεσμα μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ τα δεδομένα δεν διαφοροποιούν τις αιτίες θανάτου όπως και την αναλογία φύλου και ηλικίας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος