Κόντρες Λαβρόφ – Μπέρμποκ στη Μόσχα για Ουκρανία και διμερή

Την ανάγκη διαλόγου και καλύτερων σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας υπογραμμίζουν Λαβρόφ και Μπέρμποκ στην πρώτη επίσκεψη της νέας Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα. «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις καλές και σταθερές σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου», τόνισαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Αλλά η πρώτη συνέντευξη τύπου της  Αναλένα Μπέρμποκ με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα, έβγαλε στην επιφάνεια τις σημαντικές διαφορές προσέγγισης που έχουν Ρωσία και Γερμανία, τόσο σε διμερή όσο και σε διεθνείς κρίσεις όπως η επίκαιρη Ρωσο-ουκρανική κρίση.

Ειδικά για τη ρωσο-ουκρανική κρίση η Μπέρμποκ χαρακτήρισε ανοιχτά απειλή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα και πίεσε για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο «Πλαίσιο της Νορμανδίας» με Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία και Γαλλία για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την ηγεσία του Κιέβου για παραβίαση της συμφωνίας και δέχτηκε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, μόνο αν συμφωνηθεί και το περιεχόμενό τους.

Περιμένει δε την γραπτή απάντηση της Δύσης, στις εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα, για αποκλεισμό ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, συναντήθηκε με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο. Διαβεβαίωσε ότι η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές του ΟΑΣΕ που έχει αποδεχτεί και η Ρωσία. Η παραβίασή τους θα έχει «σοβαρές συνέπειες», είπε ο Σολτς. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι απέστειλε προσκλήσεις σε όλα τα μέρη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για μία σειρά συναντήσεων τις επόμενες ημέρες.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος