Πρώτη επίσκεψη Γερμανίδας ΥΠΕΞ στη Μόσχα – Τι επιδιώκει το Βερολίνο

Η νέα Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ στην πρώτη της επίσκεψη στη Μόσχα υπογράμμισε την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην πρώτη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερων διμερών σχέσεων με τη Γερμανία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στις καλές σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου», είπε ο Λαβρόφ πριν την έναρξη της συνάντησής του με την Μπέρμποκ. Η Ρωσία επιθυμεί «εποικοδομητικές σχέσεις με τη Γερμανία επί ίσοις όροις και με σεβασμό των εκατέρωθεν συμφερόντων», είπε ο Λαβρόφ.

«Με την επίσκεψή μου θέλω να κάνω σαφές ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές για την νέα κυβέρνηση της Γερμανίας και για μένα προσωπικά», είπε από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ. «Δεν υπάρχει εναλλακτική στις σταθερές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου», πρόσθεσε η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε ιδιαίτερα την «βαθιά, ιστορική διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών», που είναι παρακαταθήκη για την σημερινή και τη μελλοντική πολιτική. «Για την συμφιλίωση μετά τη φρίκη της ναζιστικής δικτατορίας, θα είμαστε πάντα ευγνώμονες στους ανθρώπους της Ρωσίας», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. Πριν τη συνάντησή της με τον Λαβρόφ, η Μπέρμποκ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Μόσχα για τα θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μπέρμποκ μετέβη στη Μόσχα μετά την πρώτη επίσκεψή της χθες στο Κίεβο και τις συνομιλίες της με την ηγεσία της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο είναι η επίκαιρη κρίση με τη συγκέντρωση άνω των 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Στο Κίεβο η Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι είναι απαραβίαστη η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε «πολύ υψηλό τίμημα». «Το εννοούμε πολύ σοβαρά», είπε η Μπέρμποκ.

Επιδίωξη του Βερολίνου είναι η επανέναρξη συνομιλιών στο λεγόμενο «Πλαίσιο της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας που είχαν ξεκινήσει το 2015 με τη «Συμφωνία του Μινσκ» για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, Μπέρμποκ και Λαβρόφ έχουν στην ατζέντα των συνομιλιών τους μία σειρά από επίμαχα διμερή θέματα. Ο ρωσογερμανικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι ένα από αυτά. Οι Πράσινοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι ενδεχόμενη επίθεση στην Ουκρανία θα φέρει το τέλος του αγωγού.

Συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης αναμένει ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα είναι «πάρα πολύ σοβαρή», είπε ο Σολτς μετά την συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες στη Μαδρίτη.

Σήμερα το απόγευμα, ο Σολτς δέχεται στην καγκελαρία τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ με κύριο θέμα την ουκρανική κρίση

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος