Κωνσταντινούπολη: 22 συλλήψεις για την πολύνεκρη έκρηξη – Το PKK κατηγορεί ο Σοϊλού

Array

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης -η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80 άλλοι-, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν 22 ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, χωρίς όμως να διευκρινίσει το φύλλο του ατόμου σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Κωνσταντινούπολη: 22 συλλήψεις για την πολύνεκρη έκρηξη – Το PKK κατηγορεί ο Σοϊλού
(AP Photo/Francisco Seco)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν την Κυριακή πως για την επίθεση ευθυνόταν «γυναίκα».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε ότι εκτιμούν ότι η εντολή για τη βομβιστική αυτή ενέργεια προήλθε από το Κομπάνι,  μία πόλη η οποία είναι ακριβώς στα σύνορα της Τουρκίας, αλλά στη Συρία. Εκεί θεωρεί η τουρκική κυβέρνηση ότι εδρεύουν δύο κουρδικές οργανώσεις των Σύριων το PYD και το YPG, οι οποίες, κατά την Άγκυρα, είναι συνεργοί του PKK. «Με άλλα λόγια, κατηγορεί ευθέως για μια τρομοκρατική επίθεση τους το παρακλάδι του PKK, γιατί το θεωρεί παρακλάδι του PKK, αν και αυτό οι ίδιοι οι οργανωμένοι Κούρδοι της Συρίας δεν το δέχονται, πράγμα που σημαίνει ότι το πράγμα περιπλέκεται» εκτίμησε η δημοσιογράφος.

Πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε μία φάση προεκλογική όπου το Κουρδικό μπαίνει στη μέση. Ένα από τα πολύ σημαντικά κομμάτια της εκλογικής διαδικασίας εδώ στην Τουρκία είναι το HDP, δηλαδή το φιλοκουρδικό κόμμα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρκετά υψηλά ποσοστά και χωρίς τη συνεργασία με αυτό το κόμμα κανένας από τους δύο συνασπισμούς από τις συμμαχίες δεν μπορεί να εκλεγεί, κανένας δεν βγαίνει πρωθυπουργός και κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία και το HDP φαίνεται να είναι ρυθμιστικός παράγοντας. Η Άγκυρα λοιπόν κατηγορεί τους Κούρδους και λέει ότι όχι μόνο θα σας ανταποδώσουμε και πολύ περισσότερα για αυτό που κάνατε χθες».

Ανάμεσα στους νεκρούς και κοριτσάκι 3 ετών

Έξι είναι οι νεκροί – όλοι Τούρκοι πολίτες- ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι τριών ετών που σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του. Από τους 81 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε εχθές το βράδυ ο υπουργός Υγείας, οι 39 πήραν εξιτήριο ενώ δύο είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και οι υπόλοιποι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Το γαλλικό προξενείο συνιστά στους Γάλλους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Θεωρεί ότι είναι επικίνδυνη κατάσταση.

«Η ατμόσφαιρα είναι αρκετά πολωμένη και ο κόσμος ανησυχεί για μια πολύ περίεργη και πολύ ανησυχητική προεκλογική εκστρατεία, που σημαίνει ότι θα μας δώσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στο επόμενο διάστημα» συμπλήρωσε η Αριάνα Φερεντίνου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αναχώρησε εχθές για το Μπαλί.

Το χρονικό της επίθεσης

Η πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (13/11) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην πολυσύχναστη οδό Ιστικλάλ, κοντά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού προξενείου. Επικράτησε πανικός και ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί.
Στην περιοχή έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομία και ασθενοφόρα. Η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή που σημειώθηκε η έκρηξη, ενώ η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και ορίστηκαν πέντε εισαγγελείς.
Κωνσταντινούπολη: 22 συλλήψεις για την πολύνεκρη έκρηξη – Το PKK κατηγορεί ο Σοϊλού
Οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

Αμέσως μετά την έκρηξη αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μπεσίκτας και Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας, το οποίο είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Το PKK θεωρούν υπεύθυνο οι τουρκικές αρχές

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή αποτελεί το «αγκάθι» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK, ωστόσο το αρνήθηκαν.

Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος