Κομισιόν: Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Η ίση πρόσβαση στην πρόληψη και στην φροντίδα για όλους όσοι έχουν επηρεαστεί από τον καρκίνο είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με τίτλο «Διασφάλιση Ίσης Πρόσβασης για Όλους: Καρκίνος στις Γυναίκες – Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου».

«Κάθε ιστορία είναι διαφορετική. Αλλά σε κάθε ιστορία για τον καρκίνο υπάρχει μια έκκληση για δράση» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στην εκδήλωση, σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της ασθένειας είναι προτεραιότητα αυτής της Επιτροπής.

«Από πέρυσι, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Κέντρων και Δικτύων για τον Καρκίνο σε κάθε κράτος μέλος. Μέχρι το 2025, θα συνδεθούν όλοι στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Καρκίνου. Στόχος του θα είναι να αναβαθμίσει τη φροντίδα του καρκίνου στα κράτη μέλη και να βελτιώσει την κινητικότητα των ασθενών. Γιατί όλοι στην Ευρωπαϊκή μας Ένωση θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεραπεία για τον καρκίνο που χρειάζονται, ειδικά για σπάνιες ή περίπλοκες καταστάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να τον πετύχουμε» επισήμανε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Υπογράμμισε επίσης την οπισθοδρόμηση στην οποία οδήγησε η πανδημία του κορονοϊού. «Εκτιμάται ότι εκατό εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν. Έως και ένας στους δύο ανθρώπους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκε επειγόντως για διάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν αυτή τη στιγμή να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη. Και μεταξύ των ασθενών που γνωρίζουν ότι έχουν καρκίνο, ένας στους πέντε εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη χειρουργική θεραπεία ή τη χημειοθεραπεία που χρειάζεται επειγόντως. Αυτό είναι ένα κίνητρο για να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε τις καθυστερήσεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Γιατί αυτά δεν είναι απλά νούμερα. Μιλάμε για αυτούς που αγαπάμε και για τη δική μας υγεία».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στις νέες δράσεις της Κομισιόν με πρώτη την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Σήμερα θέτουμε τον στόχο να εμβολιαστούν το 90% των κοριτσιών στην ΕΕ έως το 2030 κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Και θα αυξήσουμε σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών. Θα υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη με πόρους από το πρόγραμμα EU4Health και άλλα μέσα. Αλλά θα συνεργαστούμε και με την κοινωνία των πολιτών. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε τη λέξη: Ο HPV είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, αλλά έχουμε τη λύση. Και χωρίς τον HPV, έχουμε την ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι στα μέτρα μας. Ας κινηθούμε λοιπόν» τόνισε.

«Η δεύτερη εμβληματική δράση είναι το Μητρώο Ανισότητας Καρκίνου» προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν μετράει μόνο η αντοχή, αλλά και η δικαιοσύνη. Θα εντοπίσει τάσεις και ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών και των περιοχών, ώστε να μπορέσουμε να στοχεύσουμε καλύτερα την υποστήριξή μας. Δεν είναι σωστό μια γυναίκα που ζει σε μια γωνιά της Ευρώπης να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μαστού από ό,τι αν ζούσε αλλού στην Ευρώπη». «Ο καρκίνος είναι μια προσωπική ιστορία για όλους μας» κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Κομισιόν: Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο 90% των κοριτσιών

«Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις γυναίκες της Ευρώπης και στη σημασία της ευαισθητοποίησης για τυπικούς καρκίνους που τις επηρεάζουν, όπως ο καρκίνος του μαστού, μαζί με τους γυναικολογικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος των ωοθηκών» ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου και τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού κατά του HPV (ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων).

«Όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του HPV, τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων κατά 90%. Στόχος μας είναι να εμβολιάζουμε κατά του HPV τουλάχιστον το 90% του στοχευμένου πληθυσμού κοριτσιών στην ΕΕ και να αυξηθεί σημαντικά ο εμβολιασμός των αγοριών έως το 2030».

Παράλληλα, η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στα ποσοστά καρκίνου που έχουν καταγραφεί στην ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι ο καρκίνος του μαστού αφορούσε 355.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις γυναίκες το 2020. «Αυτό τον καθιστά τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο» σημείωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο του μαστού. Πέρυσι, κυκλοφόρησαν νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση και ένα Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας που καλύπτει όλη την πορεία φροντίδας του καρκίνου του μαστού» προσέθεσε. Όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι εκτιμήσεις για το 2020 προβλέπουν 30.500 νέες περιπτώσεις, με περίπου 13.400 γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

«Ως απάντηση, αντικατοπτρίζοντας τη δουλειά μας για τον καρκίνο του μαστού, θα ξεκινήσουμε ανάπτυξη ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών και ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας επίσης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» εξήγησε. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι «αυτές οι οδηγίες θα μας βοηθήσουν να διασφαλίσουμε κορυφαίας ποιότητας και τις πιο ενημερωμένες διαδικασίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη φροντίδα. Αυτά είναι πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά παραδείγματα της δουλειάς μας για να βοηθήσουμε στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους πολίτες και τους ασθενείς στην Ευρώπη».

Η Επίτροπος Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις ή ακόμη και τις διακοπές που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου. «Ανεξάρτητα από την πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου ή τις επιστημονικές επαναστάσεις, η πρόληψη θα είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Και υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να ενημερώσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου και τις απλές καθημερινές κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να τους αποφύγουν» επισήμανε.

Επίσης, σημείωσε ότι «όσον αφορά την ποιότητα ζωής, κατέστησα πολύ σαφές όταν δρομολόγησα το Σχέδιο ότι η κοινωνική ένταξη είναι το κλειδί. Έτσι, είμαι πολύ χαρούμενη που πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε μια έκθεση σχετικά με τη δίκαιη πρόσβαση των επιζησάντων από καρκίνο στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για να καθοδηγήσουμε περαιτέρω το έργο μας σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας δικτύου της ΕΕ για νέους που έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο τονίζοντας ότι «οι νέοι ασθενείς χρειάζονται ολοκληρωμένη φροντίδα, θεραπεία και παρακολούθηση για να γίνει σωστή αποκατάσταση και έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής».

Μ. Σχοινάς: Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να αυξήσει τις θεραπευτικές επιλογές και να σώσει ζωές τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η πανδημία είχε ως συνέπεια τη διακοπή των θεραπειών, την καθυστέρηση του προσυμπτωματικού ελέγχου και την πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει επηρεάσει την ποιότητα ζωής και τη μετέπειτα φροντίδα για ασθενείς.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στην πρόληψη του καρκίνου, την έγκαιρη ανίχνευση, τη θεραπεία και τη φροντίδα σε ολόκληρη την ΕΕ» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι «οι ανισότητες δεν έχουν θέση σε μια Ευρώπη που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Κάθε πολίτης αξίζει την ίδια ποιότητα φροντίδας, την ίδια πρόσβαση σε νέα φάρμακα και τις ίδιες καινοτόμες θεραπείες σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «ο καρκίνος μας αφορά όλους, άμεσα ή έμμεσα. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς επιθυμούμε η πολιτική μας για τον καρκίνο να βασίζεται στη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην πρόληψη και την φροντίδα για όλους», ενώ αναφέρθηκε στην «ζωτική σημασία» της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των κορυφαίων ειδικών της ογκολογίας και των υποστηρικτών των ασθενών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτή τη διαδικασία. Για εμάς είναι σαφές ότι χρειάζεται πλήρης συνεργασία ισχυρή δέσμευση από όλους. Είμαστε πιο δυνατοί όταν δουλεύουμε χέρι χέρι» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Το να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και στη μείωση του πόνου πολλών είναι μέρος των αξιών που θέλουμε να προωθήσουμε. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής» τόνισε.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, είναι καιρός να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να κάνουμε τη δράση μας πιο αποτελεσματική. Να φέρουμε ελπίδα στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο. Να δώσουμε μια προοπτική ζωής στους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από αυτή την ασθένεια, σε όλη την Ευρώπη».

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος