Η οργάνωση ανταρτών ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, γκεβαριστές) ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δεν θα ξαναρχίσει επιθέσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Κολομβίας, παρότι εξέπνευσε το σαββατοκύριακο η συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που εφαρμοζόταν από το 2023.
Επικαλούμενος την «επιθυμία» του να υπάρξει «ειρήνη», ο ELN διαβεβαίωσε πως «δεν θα διεξαγάγει επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του στρατού, της αστυνομίας ή δυνάμεων ασφαλείας του κράτους της Κολομβίας», με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την αντιπροσωπεία του στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η οργάνωση ξεκαθάρισε πως οι μονάδες της θα αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση.
Προχθές Δευτέρα ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας, ο Ιβάν Βελάσκες, ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα ξαναρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, αφού εξέπνευσε το Σάββατο η ισχύς της συμφωνίας αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που εφαρμοζόταν για έξι μήνες.
Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, φιλοδοξεί να τερματίσει τον εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, που διαρκεί έξι δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μέσω διαπραγματεύσεων με διάφορες ένοπλες οργανώσεις.
Ωστόσο, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον ELN έχουν παγώσει από τον Απρίλιο κι η οργάνωση ανταρτών ανακοίνωσε πως τερματίζει την αναστολή των απαγωγών που είχε αποφασίσει, προκειμένου να εξασφαλίσει εκ νέου έσοδα.
Διαπραγματευτές της κυβέρνησης και του ELN διεξήγαγαν αρκετούς κύκλους συνομιλιών, στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και στο Μεξικό, όμως ειδικοί θεωρούν ότι η προοπτική αφοπλισμού των περίπου 5.800 ανταρτών της οργάνωσης και η έναρξη διαδικασίας κοινωνικής επανένταξης τους φαντάζει ακόμη μακρινή.
Η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός είχε ήδη ανασταλεί επανειλημμένα, έπειτα από επιθέσεις ανταρτών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας ή αμάχων.
Η ιδιαίτερα αποκεντρωμένη δομή διοίκησης και οι διαφωνίες στις τάξεις του ELN, κινήματος της άκρας αριστεράς εμπνεόμενου από την επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, συγκαταλέγονται στα εμπόδια για να υπάρξει ταχεία πρόοδος του εγχειρήματος με σκοπό να συναφθεί συμφωνία ειρήνης.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος