Κολομβία και Βενεζουέλα ανοίγουν ξανά τα σύνορα τους

Array

Κολομβία και Βενεζουέλα ανοίγουν ξανά τα σύνορα τους. Το πρώτο φορτηγό, με δύο σιδερένιες κουλούρες 16 τόνων και στολισμένο με σημαίες της Βενεζουέλας, διέσχισε τη διεθνή γέφυρα Simón Bolívar υπό το βλέμμα του Κολομβιανού Προέδρου Gustavo Petro και του κυβερνήτη της πολιτείας Táchira της Βενεζουέλας, Freddy Bernal.

Κολομβία και Βενεζουέλα ανοίγουν ξανά τα σύνορα τους
(AP Photo/Fernando Vergara)

Η συνοριακή διάβαση ήταν κλειστή για επτά χρόνια για τη διέλευση εμπορευμάτων.

Την αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας συμπλήρωσαν ο Υπουργός Μεταφορών, Ramón Velasquez, ο Υπουργός Βιομηχανίας, Hipólito Abreu, και ο επιθεωρητής του Seniat (Θησαυροφυλάκιο), José David Cabello

Ο Πρόεδρος Πέτρο χαρακτήρισε ιστορικό το γεγονός για όλη τη Νότια Αμερική.  Διαβεβαίωσε ότι το άνοιγμα της διόδου θα βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται αντιφρονούντες από τις FARC, τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό και συμμορίες ναρκωτικών.

Μετά το φορτίο με σιδερένια κουλούρα, που πέρασε στην κολομβιανή πλευρά, ένα φορτηγό φορτωμένο με φάρμακα πέρασε τη γέφυρα με κατεύθυνση τη Βενεζουέλα.

Η διέλευση αγαθών μέσω της γέφυρας είχε περιοριστεί από το 2015 και έκλεισε εντελώς όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνωρίστηκε ως μεταβατικός πρόεδρος από τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, προσπάθησε να περάσει φορτία τροφίμων και φαρμάκων που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2019.

Η γέφυρα Simón Bolívar συνδέει την κολομβιανή πόλη Villa del Rosario, στη μητροπολιτική περιοχή Cúcuta, πρωτεύουσα του διαμερίσματος Norte de Santander, με την πόλη της Βενεζουέλας San Antonio, στην πολιτεία Táchira.

Euronews & EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος