Κολομβία: Εκδίωξη του Χουάν Γκουαϊδό λόγω «ακατάλληλης εισόδου» στη χώρα

Ο Χουάν Γκουαϊδό, πρώην αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας και υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις εκλογές στη χώρα «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει το έδαφος της Κολομβίας το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της άφιξής του στη χώρα αυτή για διεθνές συνέδριο για τη Βενεζουέλα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο

Η Μπογκοτά τον «ανάγκασε» να φύγει, ανέφερε πηγή της αντιπολίτευσης υπό την προστασία της ανωνυμίας, προσθέτοντας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι ο αντίπαλος βρίσκεται σε «εμπορική πτήση προς τις ΗΠΑ».

Οι κολομβιανές αρχές, που κατήγγειλαν μια «ακατάλληλη είσοδο» στη χώρα, δήλωσαν ότι ο Γκουαϊδό «μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο Ελ Ντοράντο (Μπογκότα)», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το βράδυ.

Με πρωτοβουλία του Κολομβιανού Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συναντώνται  στη Μπογκοτά, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Βενεζουέλα που ξεκίνησαν στο Μεξικό τον Αύγουστο του 2021, αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο από τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, ούτε η αντιπολίτευση ούτε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσκλήθηκαν.

«Έφτασα στην Κολομβία, όπως και εκατομμύρια Βενεζουελάνοι πριν από εμένα, με τα πόδια», έγραψε ο Γκουαϊδό στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέροντας έτσι τα 7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο Γκουαϊδό δεν διευκρίνισε πώς διήλθε τα σύνορα, αλλά είναι πολύ εύκολο να περάσει κανείς στην Κουκούτα, στη βορειοανατολική Κολομβία, στα δυτικά σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό   απαγορεύεται επίσημα να εγκαταλείψει τη χώρα του και βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών υποθέσεων της δικαιοσύνης της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων μία για «προδοσία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Αλβάρο Λέιβα, υπενθύμισε στον Τύπο ότι ο Χουάν Γκουαϊδό δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη και τόνισε: «Εάν δεν παρουσιαστεί (στην αστυνομία), ρισκάρει, γιατί μπήκε ακατάλληλα» στο έδαφος της Κολομβίας.

Στη δήλωση του, ο Γκουαϊδό «ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα μπορέσει να εγγυηθεί ότι το καθεστώς Μαδούρο θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μεξικό και ότι θα συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ως λύση στη σύγκρουση».

Ο Γκουαϊδό, υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αναγνωρίστηκε ως «προσωρινός πρόεδρος» από τις ΗΠΑ μεταξύ Ιανουαρίου 2019 και 2023. Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαδούρο το 2019, μετά από ψηφοφορία που μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Η Κολομβία ήταν ο κύριος σύμμαχος του Γκουαϊδό στην περιοχή όταν η χώρα ηγούνταν από τον προκάτοχο του Πέτρο, τον συντηρητικό Ιβάν Ντούκε, ο οποίος είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τον Μαδούρο.

 Ο Πέτρο, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, ξεκίνησε μια προσέγγιση με το Καράκας, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις και εμπλακεί στη διαδικασία των πολιτικών διαπραγματεύσεων στη Βενεζουέλα. Την περασμένη Πέμπτη, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να άρει σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί, αμφισβήτησε τη σημασία της διάσκεψης στη δημόσια τηλεόραση: «Αν κάποιος από αυτούς θέλει οι διαπραγματεύσεις να επιστρέψουν στο Μεξικό, αρκεί να κάνει ένα πράγμα : να ζητήσει από τις ΗΠΑ να καταθέσουν τα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς για το κοινωνικό σχέδιο που υπογράφηκε στο Μεξικό τον Νοέμβριο».

Ο Μαδούρο αναφέρθηκε στην πληρωμή κεφαλαίων που παγώσανε από διεθνείς κυρώσεις και τα οποία υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν ορισμένα κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που συνήφθη τον Νοέμβριο.

Ο Μαδούρο επέκρινε επίσης την επίσκεψη Γκουαϊδό, χαρακτηρίζοντάς την «άκαιρη, ακατάλληλη και ανόητη».

agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος