«Κόλαση επί Γης» η Μαριούπολη – Ρωσικές έφοδοι και αιματηρές μάχες στο Αζοφστάλ (video)

«Κόλαση επί Γης»… Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση στο Αζοφστάλ ο σύμβουλος του Δημάρχου της Μαριούπολης: 200 άμαχοι, ανάμεσά τους και 30 παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια καταφύγιά του μαζί με ουκρανούς μαχητές.

Η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για ρωσικές επιχειρήσεις εφόδου και αιματηρές μάχες εντός των εγκαταστάσεων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ενώ μαχητές του τάγματος Αζόφ καταγγέλλουν ότι η Μόσχα αθέτησε την υπόσχεσή της για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να απομακρύνει τους αμάχους και προσωπικά απευθύνω έκκληση στον Αρχηγό του Στρατού να φροντίσει τους τραυματισμένους στρατιώτες που πεθαίνουν υποφέροντας από την ανεπαρκή περίθαλψη» λέει ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ.

Το Κρεμλίνο όμως διαψεύδει τις κατηγορίες για έφοδο στο Αζφοστάλ και δηλώνει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη λειτουργούν. Ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ασφαλή διέλευση στους αμάχους του Αζοφστάλ.»

«Ο Πρόεδρός μας και ανώτατος διοικητής έδωσε δημοσίως την εντολή να μη γίνει έφοδος στο Αζοφστάλ. Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες εντολές. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι λειτουργούν» τονίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ΟΗΕ βοηθάει τους αμάχους

Κι ενώ ο ΟΗΕ έχει ήδη καθ’ οδόν οχηματοπομπή για μία νέα προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από το μεταλλουργείο, η Ρωσία συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις αιματηρές επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς με το βλέμμα στραμμένο στην μεγάλη μέρα της 9ης Μαϊου.

«Κόλαση επί Γης» η Μαριούπολη – Ρωσικές έφοδοι και αιματηρές μάχες στο Αζοφστάλ (video)
(Donetsk People’s Republic Interior Ministry Press Service via AP)

Στο Λουγκάνσκ 5 πολίτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, και στο Κραματόρσκ 25 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό κατοικιών και σχολικών εγκαταστάσεων. Για την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το Κίεβο και η Δύση πρέπει να αποδεχθούν τις ήδη εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες στην ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν οικισμούς γύρω από τη Χερσώνα και το Μικολάιφ.

Τα εφιαλτικά σενάρια για την 9η Μαΐου

Η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση,ωστόσο το Κρεμλίνο απορρίπτει εικασίες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τα σενάρια που προβάλλει η Δύση για την 9η Μαΐου.

Ποια είναι όμως τα σενάρια για την 9η Μαΐους; Στο στούντιο της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Λήδα Παπαδοπούλου τα απαρίθμησε:

  • κήρυξη γενικευμένου πολέμου
  • κήρυξη «νίκης»
  • στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη
  • ανακοίνωση δημοψηφισμάτων (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα)

Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη – Λήδα Παπαδοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος