Κλιματική αλλαγή: Οι πλουσιότεροι την αντιλαμβάνονται αλλά μόνο οι μισοί την βλέπουν ως απειλή

Οι άνθρωποι που ζουν στα πλουσιότερα κράτη του κόσμου καταλαβαίνουν σε γενικές γραμμές τι είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά σε πολλές χώρες, μόνο οι μισοί από αυτούς την αντιλαμβάνονται ως απειλή, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας.

Η ανάλυση των αντιλήψεων σε 119 χώρες απέδειξε ότι το επίπεδο διαβίωσης και ο σχετικός πλούτος αποτελούν ελαττωματικά «μέσα πρόβλεψης» για το αν κάποιος αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή ως σοβαρό κίνδυνο.

Μολονότι, περισσότεροι από το 75% των ανθρώπων στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ενήμεροι για την κλιματική αλλαγή, πολύ λιγότεροι θεωρούν ότι είναι επιζήμια για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.

Στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, μόλις κάτι περισσότερο από το 50%, θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή.

Στη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η γνώση για την κλιματική αλλαγή είναι ευρέως διαδεδομένη, λιγότεροι από το 50% των κατοίκων θεωρούν ότι αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους.
Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή είναι πιο ευρέως διαδομένοι στη Γαλλία και στην Ισπανία, αλλά οι πιο πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, παρατηρούνται σε άλλες χώρες.

Σε κάθε χώρα της Νοτίου Αμερικής, ο προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή ξεπερνά το 90%, ενώ το ίδιο επίπεδο ισχύει και στο Μεξικό, την Ινδία, την Τανζανία και το Μαρόκο. Η Ιαπωνία είναι μια από τις λίγες προηγμένες οικονομίες του κόσμου με πληθυσμό που να είναι το ίδιο προβληματισμένος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στο Nature Climate Change, ανέλυσε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που έγινε σε 119 χώρες, όπου οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν τι ξέρουν για την κλιματική αλλαγή και κατά πόσο θεωρούν ότι αποτελεί απειλή γι’αυτούς.

Η Δρ. Ντέμπι Χόπκινς, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, λέει ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν ακόμη την κλιματική αλλαγή σαν κάτι μακρινό.

«Οι άνθρωποι την αντιλαμβάνονται αλλά την αντιμετωπίζουν σαν έναν μακρινό κίνδυνο και δεν εμπλέκονται πολύ», λέει η Χόπκινς για την κλιματική αλλαγή και προσθέτει: «Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, έχουμε εμπιστοσύνη στην προσαρμοστική ικανότητά μας. Νομίζουμε ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε και να αντεπεξέλθουμε και εν πολλοίς, μπορούμε να το κάνουμε περισσότερο απ’ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Η Χόπκινς τονίζει ότι η ακριβής κάλυψη της κλιματικής αλλαγής από τα ΜΜΕ καθώς και εξειδικευμένες συζητήσεις πάνω στο θέμα σε τοπικό επίπεδο, θα μπορούσαν να αναδείξουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και τα αυξανόμενα κύματα καύσωνα.

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη κάνει αισθητή την επιρροή της στους πιο ευάλωτους,  σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε πέρσι την ανησυχία του ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει διαμάχες, πολέμους και μεταναστευτικά κύματα.

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών ανάμεσα στο 2000-2009 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1980, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.

Πηγή: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος