Κλιμάκωση της έντασης στην Αλβανία με βίαια επεισόδια στα Τίρανα – Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

Σκηνικό έντονης αντιπαράθεσης επικράτησε απόψε στα Τίρανα, καθώς χιλιάδες πολίτες συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Το κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν η άμεση παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία βαραίνουν κατηγορίες για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Επεισόδια με μολότοφ

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον κυβερνητικού κτιρίου. Η αστυνομία, που είχε παραταχθεί σε καίρια σημεία για την προστασία των δημόσιων υποδομών, προχώρησε σε χρήση νερού υπό πίεση προκειμένου να απωθήσει το πλήθος και να εκτονώσει την ένταση.

Κλιμάκωση της έντασης στην Αλβανία με βίαια επεισόδια στα Τίρανα – Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Νεαροί διαδηλωτές ρίχνουν φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στα Τίρανα (AP Photo/Hameraldi Agolli)

Στο στόχαστρο η Μπελίντα Μπαλούκου και ο Έντι Ράμα

Η λαϊκή οργή τροφοδοτείται από την παραπομπή της αντιπροέδρου, Μπελίντα Μπαλούκου, από την Ειδική Εισαγγελία. Η κατηγορία αφορά παρεμβάσεις σε δημόσιους διαγωνισμούς για μεγάλα κατασκευαστικά έργα με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών, κατηγορία που η ίδια απορρίπτει. Ταυτόχρονα, οι διαμαρτυρίες στρέφονται κατά του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, η σταθερότητα της κυβέρνησης του οποίου δοκιμάζεται σοβαρά μετά από έντεκα χρόνια συνεχούς παραμονής στην εξουσία.

Το αίτημα για άρση ασυλίας και το πολιτικό αδιέξοδο

Κομβικό σημείο των εξελίξεων αποτελεί το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας προς το κοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας της Μπαλούκου, με σκοπό τη σύλληψή της. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, παραμένει αβέβαιο το πότε θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία, δεδομένου ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει την πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος