Κλειστά τα Στενά του Ορμούζ: Επικίνδυνοι οι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας – Κατάφερε να περάσει πλοίο τουρκικών συμφερόντων

Κλειστά παραμένουν τα Στενά του Ορμούζ, παρόλα αυτά τουρκικό πλοίο έλαβε άδεια να περάσει, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις επαφές με την Τεχεράνη για ακόμα 14 τουρκικής ιδιοκτησίας πλοία που βρίσκονται εκεί. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το Ιράν δεν έχει ναρκοθετήσει τα Στενά, αποκάλυψε όμως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πολεμικά πλοία να συνοδεύουν τη διέλευση των τάνκερ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Σε ένα από τα πιο επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα του πλανήτη έχουν μετατραπεί τα Στενά του Ορμούζ, με την ένταση στην περιοχή να επηρεάζει ήδη τη διεθνή ναυσιπλοΐα και να προκαλεί ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία.

Τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο που βρισκόταν κοντά στο Ιράν κατάφερε να διασχίσει τα Στενά, αφού εξασφάλισε άδεια από τις ιρανικές αρχές. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, η Άγκυρα προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τεχεράνη.

Τούρκος υπουργός Μεταφορών: Προσπαθούμε να διατηρήσουμε επαφή το Ιράν

«Είχαμε 15 πλοία. Καταφέραμε να περάσουμε ένα από αυτά αφού λάβαμε άδεια από τις ιρανικές αρχές, επειδή χρησιμοποιούσε ιρανικό λιμάνι. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε επαφή με την ιρανική πλευρά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Εσμαήλ Μπαγκάεϊ υποστήριξε ότι η Τεχεράνη λειτουργεί διαχρονικά ως εγγυητής της ασφάλειας στην περιοχή.

«Το Ιράν ήταν πάντοτε ο φύλακας του Στενού του Ορμούζ και έχουμε πάντα επωμιστεί το κόστος της προστασίας αυτής της θαλάσσιας οδού. Επομένως, η αστάθεια στο Στενό του Ορμούζ σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες δεξαμενόπλοια και εμπορικά πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα στον Περσικό Κόλπο, μεταφέροντας πετρέλαιο και εμπορεύματα, γεγονός που εντείνει τους φόβους για σοβαρούς κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη για την κατάσταση. Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι «το μόνο πράγμα που εμποδίζει τη διέλευση στο στενό αυτή τη στιγμή είναι οι πυροβολισμοί του Ιράν εναντίον πλοίων».

Παράλληλα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Νταν Κέιν, υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν θέσει ως στόχο κρίσιμες ναυτικές υποδομές του Ιράν. Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελούν «οι κύριες επιχειρήσεις του Ιράν, τα ναρκοθετικά του πλοία, οι ναυτικές βάσεις και οι αποθήκες του, καθώς και οι πύραυλοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα Στενά».

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, μία πιθανή λύση για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας θα ήταν η στρατιωτική συνοδεία των δεξαμενόπλοιων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπεσέντ, εκτίμησε ότι μόλις καταστεί στρατιωτικά εφικτό, το αμερικανικό Ναυτικό – ενδεχομένως μαζί με διεθνή συνασπισμό – θα μπορούσε να συνοδεύει τα πλοία που διέρχονται από τα Στενά.

CNN: Απροετοίμαστες οι ΗΠΑ για τις οικονομικές προεκτάσεις του πολέμου

Την ίδια στιγμή, το CNN μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές του, ότι σε κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση στο Κογκρέσο ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παραδέχθηκαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πλήρους κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαξάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος