Κίνα: Τα αποτεφρωτήρια «ξεχειλίζουν» από πτώματα καθώς η χώρα καταργεί την πολιτική της «μηδενικής Covid»

Array

Αποτεφρωτήρια στην Κίνα δήλωναν την Τρίτη ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα πτωμάτων, καθώς η χώρα παλεύει με ένα κύμα κρουσμάτων Covid, το οποίο οι αρχές παραδέχθηκαν ότι είναι αδύνατο να ανιχνεύσουν.

Στην Τσονγκίνγκ – μια πόλη 30 εκατομμυρίων κατοίκων όπου οι αρχές κάλεσαν αυτή την εβδομάδα τους ανθρώπους με «ήπια» συμπτώματα της νόσου Covid να πάνε στη δουλειά τους – ένα κρεματόριο δήλωσε στο AFP ότι δεν είχαν πλέον χώρο για να κρατήσουν τα πτώματα.

«Ο αριθμός των πτωμάτων που παραλήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι πολλαπλάσιος από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ένας υπάλληλος που δεν έδωσε το όνομά του.

«Είμαστε πολύ απασχολημένοι, δεν υπάρχει άλλος χώρος ψυχρής αποθήκευσης για τα πτώματα», πρόσθεσε.

«Δεν είμαστε σίγουροι [αν σχετίζεται με την Covid], πρέπει να ρωτήσετε τους υπεύθυνους ηγέτες».

Στη Γκουανγκζού, ένα κρεματόριο στην περιοχή Ζενγκτσένγκ δήλωσε στο AFP ότι αποτεφρώνονται περισσότερα από 30 πτώματα την ημέρα.

«Μας έχουν ανατεθεί πτώματα από άλλες περιοχές. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», δήλωσε ένας υπάλληλος.

Ένα άλλο κρεματόριο στην πόλη δήλωσε ότι ήταν επίσης «εξαιρετικά απασχολημένο».

«Είναι τρεις ή τέσσερις φορές πιο απασχολημένο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αποτεφρώνουμε πάνω από 40 πτώματα την ημέρα, ενώ πριν ήταν μόνο δώδεκα περίπου», δήλωσε ένας υπάλληλος.

«Ολόκληρη η Γκουανγκζού είναι έτσι. Δεχόμαστε συνεχώς κλήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι «δύσκολο να πούμε» αν η αύξηση των πτωμάτων συνδέεται με την Covid.

Στην κεντρική πόλη Μπαοντίνγκ, ένας υπάλληλος κρεματόριου δήλωσε στο AFP: «Φυσικά και είμαστε απασχολημένοι, ποιος χώρος εργασίας δεν είναι απασχολημένος τώρα;».

Στο Πεκίνο, οι τοπικές αρχές ανέφεραν την Τρίτη μόλις πέντε θανάτους από την Covid-19 – από δύο την προηγούμενη ημέρα.

Κίνα: Τα αποτεφρωτήρια «ξεχειλίζουν» από πτώματα καθώς η χώρα καταργεί την πολιτική της «μηδενικής Covid»
(AP Photo/Ng Han Guan)

Έξω από το κρεματόριο Ντονγκτζάο στην πρωτεύουσα, οι δημοσιογράφοι του AFP είδαν περισσότερα από δώδεκα οχήματα να περιμένουν να εισέλθουν, τα περισσότερα από τα οποία ήταν νεκροφόρες ή άμαξες κηδειών με μελανόχρωμες κορδέλες και μπουκέτα λουλουδιών.

Οι καθυστερήσεις στην είσοδο στο κρεματόριο ήταν εμφανείς, με έναν οδηγό που βρισκόταν στο μπροστινό μέρος της ουράς να λέει στο AFP ότι περίμενε ήδη αρκετές ώρες.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν η αύξηση των θανάτων από την Covid προκαλούσε την καθυστέρηση και το προσωπικό του κρεματόριου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Ο τερματισμός των υποχρεωτικών δοκιμών έχει καταστήσει δύσκολο να εντοπιστεί ο απολογισμός της έξαρσης της Covid στην Κίνα, με τις αρχές να παραδέχονται την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πλέον «αδύνατο» να καταγραφεί η πλήρης κλίμακα των ασθενών.

Πηγή: dailymail.co.uk

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος