Κίνα: Ο Μακρόν υπολογίζει στον Σι «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» – Η έκκληση του Κινέζου προέδρου

Στο κόκκινο χαλί στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ καλωσόρισε τον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με άμεσο στόχο να αποσπάσει τη δέσμευση ότι η Κίνα θα επαναφέρει την Ρωσία στη λογική – όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μακρόν.

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση Μακρόν – Σι με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για θερμό κλίμα κι εποικοδομητικό διάλογο. Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, στενό σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική ενώ ο Σι Τζιπίνγκ κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν. Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την αντίθεση τους στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Την ελπίδα ότι η επίσκεψη Μακρόν θα δώσει νέα ώθηση στις σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις εξέφρασε ο Σι Τζιπίνγκ.

Στην Κίνα η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Κίνα: Ο Μακρόν υπολογίζει στον Σι «για να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική» – Η έκκληση του Κινέζου προέδρου

Στην επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από την επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σι προτού ακολουθήσουν τριμερείς συνομιλίες. Στόχος των δύο Ευρωπαίων ηγετών είναι να παρουσιάσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο, παρά τις διαφορετικές απόψεις τους. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εμφανίζεται πιο επικριτική απέναντι στο Πεκίνο ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Η Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τα μέλη της Ε.Ε να είναι πιο αποφασιστικά με την Κίνα. Είπε ότι πρέπει να μειώσουν το ρίσκο, να μειώσουν την πρόσβαση της Κίνας σε ευαίσθητες τεχνολογίες. Ο Μακρόν δίνει έμφαση σε αυτό που είπε η Φον Ντερ Λάιεν, αλλά την ίδια ώρα λέει ότι δεν μπορούμε να αποσυνδεθούμε, πρέπει να συνεχίσουμε τους οικονομικούς μας δεσμούς.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν 50 ηγέτες επιχειρηματικών κολοσσών.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος