Κίνα: Σε τι προσβλέπουν Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν στη συνάντηση με τον Σι Τζιπίνγκ

Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ έχουν στο Πεκίνο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχοντας ως στόχο να παρουσιάσουν ένα εννιαίο μέτωπο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι οικονομικές σχέσεις με την Κίνα κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών που πραγματοποιούνται στην Κίνα.

Η τριήμερης επίσκεψη των δύο ευρωπαίων ηγετών γίνεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι δυτικές πιέσεις προς τον Σι Τζιπίνγκ για να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

«Έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την Ουκρανία, αλλά επίσης για όλες τις μεγάλες συγκρούσεις και τις δύσκολες καταστάσεις παγκοσμίως» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. Αναλυτές επισημαίνουν τη διάσταση απόψεων μεταξύ της επικεφαλής της Κομισιόν και του Γάλλου προέδρου με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να εμφανίζεται πιο επικριτική για την στάση της Κίνας έναντι της Ρωσίας σε αντίθεση με τον Εμανουέλ Μακρόν που υιοθετεί πιο ήπιους τόνους.

Ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να εστιάζει στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δείχνει στις σχέσεις με την Κίνα είναι ότι στην αποστολή συμμετέχουν πενήντα ηγέτες μεγάλων γαλλικών εταιρειών.

Ρεπορτάζ: Ελένη Κάππα | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος