Κίνα: Μειώνεται ραγδαία ο πληθυσμός της – Σημαντικές συνέπειες

Array

Αντιμέτωπη με δημογραφική κρίση βρίσκεται η Κίνα. Για πρώτη φορά εδώ κι έξι δεκαετίες συρρικνώθηκε ο πληθυσμός της, γεγονός που αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Ως σημαντική πηγή εργατικού δυναμικού και ζήτησης, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη ενώ κρατάει το «κλειδί» για την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Mακροπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι η παραγωγικότητα, η παραγωγή και η βιομηχανία θα πληγούν επειδή σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού όταν έχεις πληθυσμό προχωρημένης ηλικίας, ζητείται από τους πολίτες να δουλεύουν περισσότερο καιρό κι αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πάνω από ένα εκατομμύριο λιγότερα παιδιά γεννήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αριθμός μικρότερος από εκείνον των θανάτων, που ξεπέρασαν τα δέκα εκατομμύρια. Έως τα τέλη του 2022, ο πληθυσμός ήταν 1,41 δισεκατομμύρια, μειωμένος κατά 850.000 σε σχέση με τα τέλη του 2021. Ο αριθμός των γεννήσεων ήταν 9,56 εκατομμύρια.

Το Πεκίνο εγκατέλειψε την πολιτική ενός παιδιού το 2016, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέχει κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων. Ωστόσο, η τάση μείωσης και γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται να συνεχιστεί με τους ειδικούς να την αποδίδουν στην εκτόξευση του κόστους ζωής καθώς και στο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες μορφώνονται κι εργάζονται.

Η νέα πολιτική της χώρας, που ενθαρρύνει τη γέννηση τριών παιδιών, είναι πολύ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα λόγου του υψηλού κόστους που συνεπάγεται το να έχεις έστω κι ένα παιδί.

Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, η Κίνα ενδέχεται να έχει μόλις 587 εκατομμύρια κατοίκους το 2100.

Δείτε ακόμη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος