Κίνα: Κατολίσθηση σταμάτησε επιχείρηση διάσωσης σε ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε υπαίθριο τμήμα – Αγνοούμενοι 53 εργαζόμενοι και 2 νεκροί  

Κατολίσθηση διέκοψε την επιχείρηση διάσωσης σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα στο οποίο κατέρρευσε υπαίθριο τμήμα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο εργαζόμενοι να τραυματιστούν άλλοι έξι και να παραμείνουν θαμμένοι πενήντα τρείς .

Στο ορυχείο άνθρακα στην Αλσά, επιχειρούσαν 900 και πλέον μέλη σωστικών συνεργείων. Περιοχή είναι απομακρυσμένη στο δυτικό τμήμα της εσωτερικής Μογγολίας , στα βόρεια.

Όμως ο απολογισμός των θυμάτων υπάρχει κίνδυνος να γίνει πολύ πιο βαρύς, καθώς 53 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το δυστύχημα, που έγινε χθες Τετάρτη περί τις 13:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας).

Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων στο ορυχείο ανεστάλη εξαιτίας «μεγάλης κατολίσθησης» χθες το απόγευμα, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναγκάστηκαν να διακόψουν τις προσπάθειες τους.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ξαφνικά, εργαζόμενοι και οχήματα θάφτηκαν κυριολεκτικά όταν όταν κατέρρευσε τμήμα του ορυχείου, το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρεία Xinjing Coal Mining Company. Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι γνωστά σε αυτό το στάδιο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τεράστιους βράχους να κυλούν σε πλαγιά σηκώνοντας σύννεφα σκόνης και καταπλακώνοντας οχήματα.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι όλη η πλαγιά κατέρρευσε σε δευτερόλεπτα μέσα σε πυκνά σύννεφα σκόνης.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε εντολή χθες βράδυ στις τοπικές αρχές να «κάνουν το παν» για να βρουν «και να διασώσουν τους ανθρώπους που αγνοούνται».
Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία είναι αραιοκατοικημένη και η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη άνθρακα.

Στην Κίνα τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο αν και η ασφάλεια παρουσιαζει βελτίωση τα τελευταία χρόνια.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο 40 άνθρωποι εργάζονταν σε στοές χρυσωρυχείου όταν τμήματά του κατέρρευσαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ των Ουιγούρων (βορειοδυτικά). Οι 22 κατορθώθηκε να διασωθούν. Ο κατάλογος παρόμοιων περιστατικών είναι μακρύς. Σο παρελθόν δε πολλές τέτοιες τραγωδίες αποσιωπούνταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος