Η Κίνα παρουσίασε τις βασικές θέσεις της για την κρίση στο Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι η σύγκρουση «δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξαρχής» και ότι έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες τόσο στον ιρανικό λαό όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Πεκίνο προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης ασκούν σημαντικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, στο εμπόριο και στη σταθερότητα των ενεργειακών προμηθειών διεθνώς.
Η Κίνα χαιρέτισε την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, επισημαίνοντας ότι η δυναμική των συνομιλιών πρέπει να διατηρηθεί. «Τώρα που άνοιξε η πόρτα του διαλόγου, δεν πρέπει να ξανακλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά το κινεζικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις αποτελούν «τη σωστή πορεία προς τα εμπρός», ενώ η χρήση βίας οδηγεί σε «αδιέξοδο».
Παράλληλα, το Πεκίνο υπογράμμισε την ανάγκη να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι θαλάσσιες οδοί στον Κόλπο, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και να αποτραπούν νέες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας.
Όπως σημείωσε, είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μια πλήρης και διαρκής εκεχειρία ώστε να επιστρέψουν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου.
Στην ίδια ανακοίνωση, η Κίνα αναφέρθηκε και στη συνεργασία της με το Πακιστάν, γνωστοποιώντας ότι οι δύο χώρες έχουν παρουσιάσει κοινή πρωτοβουλία πέντε σημείων για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να κινείται στη βάση των «τεσσάρων προτάσεων» του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στις προσπάθειες για μια διαρκή πολιτική λύση.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος