Κίνα: Επεισόδια σε νέες διαδηλώσεις – Ο Σι αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή

Array

Τρία χρόνια μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η δυσαρέσκεια για τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού έχει πια ξεχειλίσει στην Κίνα και το σαββατοκύριακο έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Χθες Τρίτη το βράδυ έγιναν νέες διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, στην Γκουάνγκτζου, πόλη 19 εκατ. κατοίκων. Πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς που φόραγαν ολόσωμες λευκές προστατευτικές στολές και κράταγαν ασπίδες πάνω από τα κεφάλια τους για να μη τους χτυπήσουν αντικείμενα που εκτοξεύονταν εναντίον τους, όπως δείχνουν πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε άλλο βίντεο, εικονίζονται συλληφθέντες με χειροπέδες.

Δυτικοί αναλυτές βλέπουν στις διαδηλώσεις το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, πριν από μια δεκαετία.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υποσχέθηκε να “πατάξει αποφασιστικά τις όποιες προσπάθειες σαμποτάζ από εχθρικές δυνάμεις” μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών στους δρόμους που διοργανώθηκαν από πολίτες που έχουν κουραστεί από τους αυστηρούς περιορισμούς.

Εκατοντάδες SUV, φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα με φώτα που αναβόσβηναν ήταν σταθμευμένα κατά μήκος των δρόμων της πόλης την Τετάρτη, ενώ η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν τυχαίους ελέγχους ταυτότητας και έψαξαν τα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων για φωτογραφίες, απαγορευμένες εφαρμογές ή άλλα πιθανά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις και στις επακόλουθες ενέργειες της αστυνομίας δεν είναι γνωστός.

Λιγότερο από ένα μήνα αφότου φαινομενικά εξασφάλισε το πολιτικό του μέλλον και την απαράμιλλη κυριαρχία του, ο Σι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δημόσια πρόκληση. Ο ίδιος και το κόμμα δεν έχουν ακόμη αντιμετωπίσει άμεσα τις ταραχές, οι οποίες εξαπλώθηκαν σε πανεπιστημιουπόλεις και στην ημιαυτόνομη νότια πόλη του Χονγκ Κονγκ.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές επικέντρωσαν την οργή τους στην πολιτική “μηδενικής ανοχής” που έχει θέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε αποκλεισμό και καραντίνα, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ καταστρέφει την οικονομία και περιορίζει σοβαρά τα ταξίδια. Πολλοί χλεύασαν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, καθώς και τους ισχυρισμούς ότι “εχθρικές εξωτερικές ξένες δυνάμεις” υποκινούν το κύμα οργής.

Ωστόσο, οι πιο τολμηρές φωνές ζήτησαν μεγαλύτερη ελευθερία και δημοκρατία και να παραιτηθεί ο Σι, ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, καθώς και το κόμμα του οποίου ηγείται – λόγος που θεωρείται ανατρεπτικός και τιμωρείται με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Κάποιοι κρατούσαν λευκά χαρτιά για να δείξουν ότι δεν έχουν δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του θεσμού που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο, όπου αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (ANP) Βου Μπανγκούο.

Οι διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου πυροδοτήθηκαν από την οργή για το θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων σε πυρκαγιά στις 24 Νοεμβρίου στο δυτικό άκρο της Κίνας, η οποία προκάλεσε οργισμένα ερωτήματα στο διαδίκτυο σχετικά με το αν οι πυροσβέστες ή τα θύματα που προσπαθούσαν να διαφύγουν εμποδίστηκαν από τους ελέγχους κατά της Covid-19.

Οι αρχές χαλάρωσαν ορισμένους ελέγχους και ανακοίνωσαν μια νέα ώθηση για τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων μετά τις διαδηλώσεις, αλλά υποστήριξαν ότι θα επιμείνουν στη στρατηγική “μηδενικού ιού” που έχει βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λένε όλο και περισσότερο ότι δεν είναι βιώσιμη.

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν πάντως σήμερα ελαφριά μείωση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 σε 24ωρη βάση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κάνοντας λόγο για 37.828 μολύνσεις, 4.288 με συμπτώματα της COVID-19 και 33.540 ασυμπτωματικές, τις οποίες μετρούν χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, επίσης για δεύτερη συνεχόμενη ημερα.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 319.536 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του κινεζικού υπουργείου Υγείας). Τη Δευτέρα ανακοινωνόταν ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος