Κίεβο: Αιματοχυσία σε ανθρωπιστικό διάδρομο – Στο ρωσικό στόχαστρο η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι στο στόχαστρο ενδέχεται να τεθούν αποστολές στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ. Στην Μαριούπολη, τα ρωσικά τανκς κυριαρχούν, ενώ από τα νοτιοδυτικά στενεύει ο κλοιός στο Κίεβo. Ουκρανικές πηγές καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκε ανθρωπιστικός διάδρομος με επτά νεκρούς μεταξύ γυναικών και παιδιών που απομκρύνονταν από την πρωτεύουσα. 328 ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είχαν στόχο αμάχους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές που επιβεβαιώνουν και ανθρωπιστική τραγωδία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται ότι σφραγίζουν αποθήκες με βοήθεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα στην Ουκρανία, και ότι είναι “καταστροφική” σε ορισμένες πόλεις. Ρώσος στρατηγός κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι  καταστρέφουν βασικές υποδομές όπως οι δρόμοι και οι γέφυρες, στερώντας από τους αμάχους οδούς διαφυγής και αφήνοντάς τους χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ευτυχία Πενταράκη από το Κίεβο, Αλεξία Καλαϊτζή από την Οδησσό, Ελβίρα Κριθάρη από τη δυτική Ουκρανία, Κάτια Αντωνιάδη από τα σύνορα Ουκρανίας -Πολωνίας και Θωμαΐς Παπαϊωάννου από το Παρίσι, μεταδίδουν.

Στο νέο μήνυμα Ζελένσκι απάντησε η Ουάσιγκτον, διαμηνύοντας ετοιμότητα να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ουκρανίας, ενώ Παρίσι και Βερολίνο απαιτούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντάει ότι οι Ουκρανοί παραβιάζουν κατάφωρα το ανθρωπιστικό δίκαιο, με τη γαλλική προεδρία να τον κατηγορεί ότι ψεύδεται.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης κι εγγυήσεις για την πλήρη ασφάλεια όλων των επικεφαλής των κοινοτήτων στη χώρα.

«Παράθυρο» Ζελένσκι για συνάντηση με Πούτιν στο Ισραήλ

Με τις μάχες στην Ουκρανία να βρίσκονται στη 17η μέρα, δημοσίευμα της Jerusalem Post κάνει λόγο για πίεση του Ισραήλ προς τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να υποχωρήσει. Ο Ουκρανός πρόεδρο δήλωσε ότι μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και συζήτησε τις προοπτικές για ειρηνευτικές συνομιλίες. Σε μήνυμά του στο Twitter είπε επίσης ότι ζήτησε βοήθεια από τον Μπένετ για την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, ο οποίος σύμφωνα με την Ουκρανία απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι, δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Πούτιν στο Ισραήλ, ενώ σχολίασε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων. Επιβεβαιώνοντάς το ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε πως αυτά που ζητά η Ρωσία είναι αδιανόητα για τη χώρα του.

Η  Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού της των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.

Στη Μαριούπολη νέο βίντεο του ουκρανικού στρατού δείχνει το ρωσικό πυροβολικό να βομβαρδίζει εννιαώροφη πολυκατοικία, την ώρα που ρωσικά τεθωρακισμένα διασχίζουν τον ανατολικό τομέα της πόλης.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν, βομβαρδίστηκε τζαμί όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 80 άμαχοι, κυρίως τουρκικής καταγωγής.

Κίεβο: Αιματοχυσία σε ανθρωπιστικό διάδρομο – Στο ρωσικό στόχαστρο η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση
A smoke from shelling rises as a wreath of flowers is placed at a cemetery in Vasylkiv south west of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 12, 2022. Russian forces appeared to make progress from northeast Ukraine in their slow fight to reach the capital, Kyiv, while tanks and artillery pounded places already under siege. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Στο Μικολάεφ επλήγη μεταξύ άλλων  κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και  οφθαλμολογικό νοσοκομείο. Οι Ρώσοι έχουν περικυκλώσει το στρατηγικής σημασίας λιμάνι κοντά στην Οδησσό.

Στην υπό κατάληψη Χερσώνα, στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ψευτοδημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ακόμη αποσχισθείσας περιοχής, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Κίεβο: Αιματοχυσία σε ανθρωπιστικό διάδρομο – Στο ρωσικό στόχαστρο η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση
The body of a civilian, whose cause of death is unknown, lays on a stretcher on a path being used as an evacuation route out of Irpin, on the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 12, 2022. Kyiv northwest suburbs such as Irpin and Bucha have been enduring Russian shellfire and bombardments for over a week prompting residents to leave their homes. (AP Photo/Felipe Dana)

Εικόνες απόλυτης καταστροφής και στο Ζιτομίρ στη βόρεια Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις Αρχές, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σπίτια, δύο νοσοκομεία και το σχολείο της πόλης.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει πάντως τη Δύση για να εφαρμόσει ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία με εμπλοκή του ΝΑΤΟ, το υπουργείο Άμυνας ‘εφτασε στο σημείο να σκηνοθετήσει βίντεο ακόμη και με πιθανό βομβαρδισμό του Πύργου του Άιφελ. «Εάν πέσουμε εμείς, θα πέσετε κι εσείς αναφέρει το μήνυμα στο βίντεο».

Φόβοι για εμφάνιση περιστατικών trafficking με θύματα πρόσφυγες (video)

Την ώρα που η ουκρανική πρωτεύουσα αναμένει τη μεγάλη επίθεση,  οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν τρία άτομα που έκλεβαν πρόσφυγες στη γέφυρα του Ιρπίν.

Ουκρανοί πολιτοφύλακες: Οι σκλάβοι δεν γίνονται δεκτοί στον παράδεισο

Την παραπάνω φράση γράφει ο θυρεός των Ουκρανών πολιτοφυλάκων τους οποίους συνάντησε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κριθάρη. Και στην Οδησσό έχει δημιουργηθεί πολιτοφυλακή 3.000 ατόμων για να συνδράμει το στρατό στην άμυνα της πόλης, μεταδίδει η Αλεξάνδρα Καλαϊτζή.

Το σφυροκόπημα του Κιέβου είναι ανελέητο και οι κάτοικοι στα έγκατα των κτηρίων, τα καταφύγια έχουν «στήσει» ένα μικρόκοσμο, μικρογραφία του επάνω κόσμου. Ο πόλεμος φέρνει στην επιφάνεια αντιθέσεις και απροσδόκητες συγκλίσεις: Για παράδειγμα ο Ουκρανός εφημέριος που ανήκει στη σχισματική εκκλησία που υπάγεται στη Μόσχα, και τάσσεται κατά  των ρωσικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ευτυχίας Πενταράκη.

Οσον αφορά την προσφυγική κρίση, η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη συνοψίζει ότι πάνω από 2,5 εκατ.άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και 2 εκατ.είναι οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.Στη Ρωσία έχουν περάσει λιγότερες από 200 χιλιάδες άτομα, ούτε χίλιοι προς Λευκορωσία. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν κινηθεί προς δυσμάς.  Περισσότεροι από τους μισούς, πάνω από 1,5 εκατομμύριο έχει ήδη περάσει στην Πολωνία.

Η Γαλλική προεδρία προβλέπει «ιρανικού τύπου» κυρώσεις για τη Μόσχα

Η συζήτηση για τις νέες κυρώσεις της ΕΕ θα γίνει τις προσεχείς ημέρες CNN: Ο Πούτιν εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος από ποτέ

Ακολουθώντας την αντίστοιχη απόφαση της Ουάσιγκτον, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για νέο γύρο κυρώσεων αναστέλλοντας μεταξύ άλλων την προνομιακή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο περιοχών, αλλά και τις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα.

«Αύριο θα λάβουμε το τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας ώστε να της στερήσουμε τους πόρους για να χρηματοδοτεί αυτό το βάρβαρο πόλεμο», είπε η πρόεδρος της Κομισόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Oι Δυτικές κυρώσεις πλήττουν το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας, με τη Μόσχα να επιβάλει ουσιαστικά ελέγχους στο συνάλλαγμα που βγαίνει από τις τράπεζες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμα και για στάση πληρωμών. Ενώ τα σούπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών αναζητούν «ασφαλή» λιμάνια για να γλυτώσουν τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί.

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι σύντομα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πληρώνουν τρεις φορές πάνω το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Για τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στην ευρωπαϊκή χονδρική αγορά φυσικού αερίου μίλησε στο CNBC ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Nομίζω ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στο συμβούλιο ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι όσον αφορά μία παρέμβαση στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι από τη στιγμή που αυτές οι θέσεις δημοσιοποιήθηκαν -τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες- έχουμε παρατηρήσει σημαντική μείωση στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», τόνισε.

Ο πρόεδρος Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία «κατάφερε» να ενισχύσει τη Συμμαχία και «ξύπνησε» την Ε.Ε από τον γεωπολιτικό της λήθαργο,σημειώνει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος